Positiivne Eesti näide inspireeris enneaegsete laste ravi üle maailma uurima

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneaegne beebi.
Enneaegne beebi. Foto: TONI LÄÄNSALU/PM/SCANPIX BALTICS

Enneagsed lapsed kosuvad paremini ja vanemad on vähem stressis, kui nende vanemad saavad intensiivravi palatis kaasa aidata. 

Vanemate kaasamine toob kasu nii lapsele kui vanemale, selgus Kanada uuringust, mis sai alguse Eesti haiglast, vahendab The Guardian. Nii kaalutõusu, rinnaga toitmist kui ka vanemate väiksemat stressi seostatakse positiivse aju arenguga.

Paljud vanemad on väga ärevad ja stressis ning tunnevad, et ei oma mingit kontrolli. Kui nende vastsündinu peab minema enneaegsete intensiivravile, tunnevad nad, et ei saa midagi teha. Eesti haigla, kus kaasatakse vanemad enneaegse lapse eest hoolitsemisse inspireeris Kanada arste uurima, kas vanemate hool parandab lapse seisundit. Uuring tehti Kanadas, Austraalias, ja Uus-Meremaal.

Teadusajakirjas avaldatud uuring näitas, et kui vanemad tunnevad ennast intensiivraviosakonnas väljajäetuna, võib vanematele edaspidi halvasti mõjuda. Abituse, ärevuse, depressiooni ja hirmu tundmine võib põhjustada võimetust ka vanema rolli võtmiseks.

Uuringus vaadeldi 26 haiglat ja peaaegu 1800 last, kellest pooled said koos õdedega hoolt ka vanematelt, teiste puhul jäid vanemad lapsega tegelemisest kõrvale. Vanemaid treeniti last aitama ja nad pidid veetma viiel päeval nädalas kuus tundi haigla intensiivraviosakonnas. Nad vannitasid, toitsid ja riietasid lapsi, vahetasid mähkmeid, andsid lapsele suu kaudu ravimeid ja mõõtsid temperatuuri. Neid julgustati lapse raviotsustes osa võtma, osalesid arstivisiitidel ja jälgisid oma imiku kasvamist ja arenemist.

Lapsed, kelle eest hoolitseti koos vanematega, võtsid 21 päevaga rohkem kaalus juurde ja nende vanemad olid vähem stressis. Kui lapsed lõpuks koju tulid, toitsid emad suurema tõenäosusega rinnast, kui need emad, kes olid vähem haiglas olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles