Kuus viga, mida tehakse köögiviljade küpsetamisel

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Köögivilju saab valmistada mitmel erineval moel. Üks kõige lihtsam neist on ahjus küpsetamine. Sellegipoolest annab ka juurikaid ahju pistes teha vigu, mis lõpptulemuse ära rikuvad.

Sa koorid neid

Vahel tulebki köögiviljad ära koorida - näiteks siis, kui neist putru teha või kui juurikad ei ole enam kuigi värsked. Muul juhul ei ole selleks tegelikult põhjust. Koores on palju kasulikke aineid ja ahjus küpsetamisel annavad need söögile ka parema tekstuuri. Ära koori peeti, suvikõrvitsat, kartulit või porgandit. Pese need vaid hoolikalt puhtaks hõõrudes, õpetab Mashed.

Sa röstid neid liiga madala kuumuse juures

Köögiviljad vallutavad südameid, kui neile on röstides krõbe ja pruun koorik peale küpsenud ning sisemus on jäänud pehmeks. Kui seda ei juhtu, on põhjuseks ilmselt küpsetamistemperatuur. Enamasti sobib köögiviljade küpsetamiseks 200-230 kraadi. Pane aga tähele, et kui sa oled köögiviljade juurde lisanud extra virgin oliiviõli, ei tohi ahjus olla üle 210 kraadi. Muidu läheb õli kõrbema ja rikub köögiviljade maitse.

Sa kasutad vale panni

Köögiviljade küpsetamiseks on vaja kõige tavalisemat suurt ahjuplaati, sest sel on madalad ääred. Kui pannil on kõrged ääred, ei saa niiskus välja aurata ja köögiviljad vettivad oma mahlas läbi.

Sa paned pannile liiga palju asju

Köögiviljad võivad ära vettida ka siis, kui neil on pannil kitsas. Siis on tegu juba pigem aurutamise kui röstimisega ning neile ei teki karamellist koorikut. Kui köögivilju on väga palju, küpseta neid mitmes järgus.

Sa ei lõika neid ühesuuruseks

Kõik köögiviljad peaksid olema enam-vähem ühesuurused, muidu küpsevad need mõistagi erineva kiirusega läbi. Pane tähele, et sibul küpseb kiiremini, mistõttu peaks sellest lõikama suuremad tükid.

Sa maitsestad neid valesti

Suussulavate köögiviljade röstimise saladus on õige maitsestamine. Tee need jube enne küpsetamist õliseks ning pärast seda lisa soola ja pipart. Kui maitsestad köögivilju pärast ahjust välja võtmist ja õli ei pane, võivad need ära kuivada ja maitseaine ei jää külge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles