Paul Bocuse oli suur kulinaar, keda leinavad ka presidendid

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokanduslegend Paul Bocuse ja tema nimirestoran Lyoni lähedal: "Tee tööd nii, nagu elaksid saja-aastaseks, ja ela nii, nagu iga sinu päev oleks viimane," kõlas tema moto.
Kokanduslegend Paul Bocuse ja tema nimirestoran Lyoni lähedal: "Tee tööd nii, nagu elaksid saja-aastaseks, ja ela nii, nagu iga sinu päev oleks viimane," kõlas tema moto. Foto: SIPA/Scanpix

Paavst on lahkunud. Nii võiks kokku võtta gastronoomiamaailmas kõlanud emotsionaalsed ja ülivõrdes järelehüüded Prantsuse kokanduse suurkujule Paul Bocuse’ile, keda peetakse üheks uuendusliku Prantsuse köögi nouvelle cuisine’i rajajaks.

«Kokanduse paavsti ei ole enam meie hulgas. Kogu gastronoomiamaailm leinab,» kirjutas Prantsusmaa siseminister ja kunagine Lyoni linnapea Gérard Collomb Twitteris, kui ühe maailma nimekama peakoka Paul Bocuse’i perekond oli teatanud tema surmast. «Meie «Kapten» suri 20. jaanuaril oma 92. sünnipäeva lävel,» seisis abikaasa ja laste avalduses.

Collombi sõnul esindas Paul Bocuse kõike seda, mis iseloomustab Prantsusmaad: lihtsust ja lahkust, silmapaistvust ja elamise kunsti.

«Monsieur Pauli» – nii tavatsesid ametivennad legendaarset vanahärrat kutsuda – ärasaatmisele Lyoni katedraali kogunes läinud nädalal (pea)kokkade koorekiht üle maailma, rohkem kui 1500 lumivalges tärgeldatud kuues meest ja naist. Kirikule püstitati kaks hiigelekraani, et ka suurmehega hüvasti jätma tulnud rahvahulk saaks mälestusteenistust jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles