VIDEO: Tanel Veenre avaldab ehtimise saladused.

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tanel Veenre tunneb võrdselt hästi nii ehete kui ka naiste hingeelu. Tema loodud asjad jutustavad lugusid keeles, mida kandjad mõistavad. Mitte kellegi teise looming pole siinses seltskonnas nii säravalt esindatud ja sama palavalt armastatud. Mis on selle kõige võti?

Tanel Veenre ei salli üldistusi, nii ei tahaks ta oma tagasihoidlikul moel ühelegi moeküsimusele ühest vastust anda. Kuidas sa soovitad toone, kui ühele sobib üks, teisele teine? Kuidas sa üldistad trendi, milles disainerid tajuvad tuhandet tillukest tahku?

Kuid nähtamatud motiivid, mis meid liikuma panevad, huvitavad ehtekunstnikku küll. Miks me üldse ennast ehime? Milliseid salajasi sõnumeid veel selle edeva ja pinnapealse rituaali taga peitub?

Tanel teab saladust, miks me üldse ehteid vajame ja millised sisemised salamootorid kaunistamiskirge hõõgvel hoiavad.

Edevus pole pahe

«Ma arvan, et ehtimisel on seletamatu ja väga ürgne põhjus,» ütleb Tanel Veenre. «Esimesed leitud ehted, lihtsad aukudega merekarbid, panevad mõtlema, et edevus on midagi aegadeülest. Minu silmis pole edevus miinusmärgiga nähtus, see on segatud ka kuuluvustunde ja rituaalidega. Ehted on inimese minapildi peegeldused välimuses ja ehtimise soov midagi väga arhailist.»

Ajast aega on ehetele omistatud ka mitmeid maagilisi funktsioone. Ehe kaitses kandjat, näitas tema kuuluvust, seisust, staatust, soove ja muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles