Õhtusöök või magustoit? Levinud kastmed, kuhu on lisatud palju suhkrut

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magusad grillkastmed.
Magusad grillkastmed. Foto: Vida Press

Suhkru söömine ei ole mingi patt, sest õigupoolest leidub seda pea igas toidus. Kui sul on aga kavas kaalu langetada, siis tasub olla teadlikum, kuhu seda on palju juurde lisatud.

Ketšup

Ketšup on olemas pea igas külmikus. Seda süüakse burgeri, friikartulite, pika poisi, munade, makaronide ja paljude teiste toitudega. Sageli usutakse, et ketšup on isegi tervislik katse, sest see on ju tomatitest tehtud. Tegelikult on ühes supilusikatäies ketšupis umbes neli grammi lisatud suhkrut. Kui oled enda vastu aus ja loed üle, mitu lusikatäit ketšupit sa tegelikult oma praekartulite kõrval ära sööd, saad aru, et sööd päris palju suhkrut, kirjutab Mashed.

Meesinep

Ilmselt pole ime, et meesinep on magus. Aga kui magus? 43-grammises topsikus (milles meesinepit tavaliselt kiirsöögikohtades serveeritakse), on umbes 10 grammi suhkrut.

Tšillikaste

Kuna tšillikaste on väga vürtsikas ja ei maitse eriti magusalt, ei tundu alati vajalik selle kogust söömisel piirata. Kui arvasid, et tšillikastmes on vähem suhkrut kui ketšupit, siis on su maitsemeel sind alt vedanud. Erinevatel brändidel on mõistagi eri retseptid, kuid tavaliselt on tšillikastmes sama palju suhkrut kui ketšupiski.

Lahja salatikaste

Nüüdseks on sellest palju räägitud, et toidutööstuses pannakse tihtipeale toote peale silt «lahja», kui sellest on vähendatud rasvasisaldust, kuid maitse parandamiseks suurendatud suhkrusisaldust. Üheks selliseks näiteks on paljud salatikastmed, mis on sageli nii suhkrurikkad, et võiksid olla siirupi asemel.

Palsamiäädikas

Kuigi äädikat soovitatakse kaalulangetajatele õigustatult, siis tasub palsamiäädika suhtes olla ettevaatlikum, sest selle sisse on lisatud palju suhkrut.

BBQ-kaste 

Ameerikast on meilegi jõudnud komme grillida BBQ-kastmega, mis jätab lihale väga maitsva glasuuri. See läikiv ja isuäratav glasuur tulebki suhkrust. Pärast grillimist tõstetakse kastet taldrikule veel juurdegi. Paraku on see väga suhkrurikas, 5 spl BBQ-kastet sisaldab umbes 24 grammi suhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles