Ema mure: laps keeldub ühe õpetaja vahetuse ajal lasteaeda minemast

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Juba mitu kuud arutleb minu kuueaastane laps peaaegu igal lasteaiahommikul, kes õpetajatest tööl peaks olema. Ühe kasvatajaga on nõus lasteaeda minema, teisega mitte,» kurdab lapsevanem Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«Põhjenduseks ütleb laps, et kasvataja on liiga range ja riidleb siis ka, kui laps ei teegi midagi. Eile ununes arutlemine ära ja kui laps märkas kasvatajat, kellega klappi pole, hüppas automaatselt rühmaruumist tagasi riietusruumi minu juurde.

Minul on kasvatajaga raske suhelda, kuna ta lõpetab peaaegu kõik minu laused ise ja muidugi teisiti, kui mina seda teeksin.

Kas peaks ikkagi veel üritama või aitaks, kui räägiks lapsele, et inimesed ongi erinevad jne? Siiani on laps veenmisel ikka mõlema õpetajaga lasteaias olnud. Üks aasta on veel lasteaias käia.»

Vastab kliiniline lapsepsühholoog, Gordoni perekooli koolitaja Ene Raudla:

«Mõistan selle probleemi olemust. Praktiseeriva psühholoogina on minu töös selliseid probleeme lastega ikka ette tulnud.

Antud kirjelduses on probleem lapsel: tema ei taha selle õpetaja vahetuse ajal lasteaeda minna. Kas olete proovinud empaatiliselt last kuulata, et saada probleemi tegelikus sisus selgust?

Lapsed ei oska koheselt väljendada seda, mis neid häirib või mida nad kardavad. Selleks on täiskasvanutelt vaja kannatust ja oskust olukorrast selgust luua. 

Kui probleemi olemus on selgunud, tuleb (olgu see milline tahes) sellega tegelema hakata. 

Heade suhete hoidmise nimel kardavad lapsevanemad õpetajatega probleemist rääkida või on õpetaja nii probleemne, et polegi võimalik rääkida. Nii tundub selles loos olemagi.

Arvestades lapse psühholoogilist tervist on vaja probleemi lahendada ilmselt teisel tasandil: informeerides olukorrast lasteaia juhatust ja paluda probleemis selgust saada.

Võib proovida ka spetsialisti abi, kes aitaks lapsel selles olukorras toime tulla. Tõepoolest erinevaid inimesi on elus väga palju, kellega me peame kohanema.

Nii ehk teisiti: sellised probleemid on rasked lahenema. Jõudu ja pealehakkamist!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles