Töötav isa: olen aru saanud, et tänu lapsele olen muutunud tööl palju efektiivsemaks!

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ADM Interactive kontor

Kui lihtne või keeruline on tänapäeval ühitada töö- ja pereelu? Kas ja kui palju tööandja võimaldab peresõbralikku töökeskkonda ja hüvesid? Vaatame kahe ettevõtliku pereisa näol, kuidas neil laste kasvatamine ja töötamine koos sujub.

Pere- ja töötajasõbraliku tööandja märgis on juba 15 aastat tunnustanud ja innustanud tööandjaid, kes on oma töötajaid väärtustanud ning toetanud nende töö- ja pereelu paremat ühitamist. Digilahenduste agentuur ADM Interactive on üks neist ettevõtetest, kes on kõnealust märgist taodelnud ja ka saanud. Kaks nende töötajat Martin Kottisse (34) ja Anti Ainsar (37) olid nõus jagama oma kogemusi tööl käimisest ja samal ajal laste kasvatmisest.

ADMis tiimijuhina töötav Martin kasvatab abikaasaga aastast last ja möönab, et pereelu ja töö kombineerimine on talle üsna värske kogemus, kuna enne lapse sündi kippus Martin tegema tihti ületunde ja töötama hiliste öötundideni. Nüüd on aga elu muutunud ja pikad tööpäevad on jäänud pigem minevikku.

«Töötamine on muutunud minu jaoks paindlikumaks. Olen aru saanud, et tänu lapsele olen muutunud tööl palju efektiivsemaks,» tõdeb Martin ja jätkab: «See muidugi oleneb palju ka tööandjast, meil ADMis on tööaeg väga paindlik ja seega on ka last kasvatada lihtsam.» Martini hinnangul tähendabki peresõbralikkus seda, et tiim on autonoomne ja töötades saab olla oma aja peremees. Sama meelt on ka IT-produtsent Anti, kes nendib, et isegi nende ettevõtte assistendid saavad oma tööaega jupitada ja planeerida. «Tänapäeval on suund ikka sinnapoole, et töö ei olene asukohast. Kui laps jääb näiteks haigeks, töötan rohkem kodust,» ütleb Anti.

Mis aga peab olema tööandjal tagatud, et töökeskkond oleks laste- ja peresõbralik?

Anti, kes kasvatab kahte last (3 ja 7) ütleb, et võtab eriti vanemat last tööjuurde üsna tihti kaasa. «ADMis on muidugi lastel väga huvitav. Meil on pinksilaud ja lauajalgpall, mida on lastel tore mängida ning samuti on palju liikumisruumi.» Laste sigimine ja sagimine teisi kolleege Anti hinnangul ei häiri, kuna nende ettevõttes ollakse mõistvad ja pealegi on kontor sopiline ja ruumikas ning lastel juba igav ei hakka. Peale pinksi ja lauajalgpalli on ADMis olemas ka laste mängunurk. Martin märgib, et väikse beebiga pole tööl olla aga üldse probleemi, sest nii väike veel ringi ei mütta ja teda tuleb niikuinii süles hoida.

Mõlemad pereisad ütlevad, et tihti on just nemad need, kes näiteks haige lapsega koju jäävad. Anti naine töötab riigiasutuses ja käib tihti komandeeringus ja tal on lapse tööle kaasa võtmine või koju jäämine palju keerulisem. Ka Martin märgib, et on oma paindliku tööaja tõttu lapsega tihedamini koju jäänud kui abikaasa.

«Enamik asju saab kodukontoris tehtud. Näiteks mõned kolleegid tulevad hommikul koosolekule, kus räägitakse asjad ja päevaplaan selgeks, ning jätkavad tööd kodust,» tõdeb Anti.

Anti ja Martin kinnitavad, et pereelu planeerimisel on nende tööandja olnud väga toetav ja isapuhkuse võtmine on samuti soositud. Firma annab ka staažipuhkust, korraldab üritusi lastele ja kui peaks midagi erakorralist juhtuma, siis piisab nädalasest etteteatamisest, et puhkust võtta.

Mõlemad tegusad isad on oma tööandjaga vägagi rahul, kuid nendivad, et paljud ettevõtted nii paindlikud ja peresõbralikud veel ei ole, nii et arenguruumi on. Pere- ja töötajasõbraliku tööandja märgis on meeste arvates igati vajalik ettevõtmine, kuna teadlikkust töö- ja pereelu ühitamise võimalikkusest ja vajalikkusest on vaja ühiskonnas tõsta.

Rohkem infot märgise kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles