17 asja, mida teavad ainult lahutatud inimesed

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Lahutamine on erakordselt keeruline. Paljud inimesed teevad seda vaid ühe korra ning võtavad sellest raskest kogemusest kaasa omad õpitunnid. Parim, mis nad teha saavad, on jagada neid tarkusi inimestega, kes on ise sattunud lahutuse pöörisesse.

Best Life on kokku kogunud mõned teadmised, mis on tuttavad vaid neile inimestele, kes on lahutuse läbi teinud.

Ainult üksinda ei saa abielu päästa

Kui sa tahad, et su abielu jääks püsima, taipad sa õige pea, et ükskõik kui palju sa ka vaeva ei näeks, üksinda ei saa sa selle kurssi muuta. Kuigi raske on abielu seljataha jätta, mõistavad varem või hiljem kõik lahutatud inimesed, et kui vaid ühel osapoolel on soov abielus olla, siis suhe püsima ei jää.

See pole lihtne. Mitte kunagi

Me teame küll, et lahkuminekud on rasked, kuid vaid lahutatud inimesed teavad, kui tõeliselt raske läbielamisega on tegemist - see kurnab sind emotsionaalselt, rahaliselt ja hingeliselt. Just siis tulevad välja teie mõlema kõige koledamad küljed ja selleks ei ole võimalik parimagi tahtmise juures valmis olla.

Kellegi teise suhet arvustada pole mõtet

Kõik, kes on kunagi lahutanud, ei plaaninud iialgi lahutada. Ning just seetõttu teavad lahutatud inimesed, et kunagi pole mõtet anda hinnanguid kellegi teise suhtele. Nad teavad, et abielu pole immuunne erinevatele faktoritele, mis võivad põhjustada selle lõppemise.

Keegi ei kiida sind selle eest, kui sa oled abielus, mis ei tööta

On liiga lihtne nimetada lahutust ebaõnnestumiseks ning tubliks tööks seda, kui sa jääd abiellu, mis tegelikult ei tööta. Lahutatud inimesed teavad, et tõeline läbikukkumine on just see, kui sa sunnid end suhtesse, mis on ilmselgelt hukule määratud. Nad teavad, et elu on liiga lühike ning enda halvas suhtes raiskamine on elu raiskamine.

Sa võid tunda end teatud hetkedel pööraselt õnnelikuna

Jah, lahutamine on raske, kuid iga lahutatud inimene teab, et selle protsessi käigus tuleb ette hetki, mil nad tunnevad end pööraselt õnnelikuna. On puhas rõõm jõuda arusaamisele, et raskustest hoolimata liigud sa lõpuks oma eluga edasi.

Hommikud on erakordselt rasked

Ainult lahutuse läbi teinud inimesed teavad, kui määratult raske on hommikuti ärgata tühjas voodis, mida sa oled plaaninud elu lõpuni selle ühe inimesega jagada. Aga nad teavad ka, et see tunne ajaga muutub.

Sotsiaalsed sündmused tekitavad ärevust

Sinul ja su tulevasel eksabikaasal on tõenäoliselt palju ühiseid sõpru. Peod, sünnipäevad, pulmad - sündmused, mis varem olid rõõmsad, põhjustavad nüüd ärevust, kuna sa tead, et tõenäoliselt kohtud temaga seal. Või, mis veel hullem, kohtud tema ja ta uue partneriga.

Esimesed kuud üksinda on segadusseajavad

On väga segadusseajav elada ühtäkki üksinda ning end vallalisestaatusest leida. Ainult lahutatud inimesed teavad, kui kurb, väsitav, erutav ja hirmus see aeg hetketi tunduda võib.

On võimalik vihata kedagi, keda kunagi armastasid

Armastusest vihkamiseni on vaid üks samm. Lahutatud inimesed teavad, et kedagi on võimalik vihata sama kirega, millega nad sama inimest kunagi armastasid. Eriti, kui lahutus sunnib neid võitlema varade, laste, alimentide jms pärast.

On olla parem üksinda kui koos kellegi valega

Pole olemas õigemaid sõnu ja lahutatud inimesed teavad seda.

Kui valus on vaadata kellegi pakkimist

Sa näed pealt sõna otseses mõttes teie ühise elu kivi kivi haaval lammutamist. Selle pakkimise jälgimise lõplikkus sööb hinge seest.

Kui raske on olla lapsevanem

Sulle tundub, et sa pead ühtäkki tegema ära kahe inimese töö - mis ongi tegelikult tõsi. Ja see on kurnav ning surub maadligi.

Sa armud uuesti

Kui sa pole veel lahutust läbi teinud, on lihtne jääda kinni valearusaama, et sa sured üksinda. Kuid inimesed, kes on selle raske tee läinud, teavad, et tuleb päev, mil sa armud taas. See võib võtta aega, aga ükskord armastad sa jälle. Ning su järgmist suhet mõjutab läbi tehtud lahutuskogemus nii positiivselt kui negatiivselt.

Lastele lahutusest rääkimine on kohutavalt raske

Lahutatud inimesed teavad, et pole vahet, kui hästi sa oled enne lastele rääkimist valmistunud - selleks ei saa kunagi valmis olla. Samuti teavad lahutatud inimesed, et tegelikult ei saa lahutuse mõju lastele hinnata veel niipea, tõeline tulemus võib selguda alles aastate pärast.

Abielu pole vältimatu ega isegi vajalik

Kui sa oled kord juba lahutuse läbi teinud, mõistad sa, et sa ei pea õnne kogemiseks uuesti abielluma. Sa võid armuda, olla monogaamses suhtes ja kallimale truu ning ikkagi tunda, et abielu kui institutsioon pole sinu jaoks.

Kellegi uuega on intiimne lähedus veider ja hea samaaegselt

Pärast monogaamses abielus olemist on kellegi uuega intiimne olemine väga veider kogemus ja võib pinnale tuua erinevaid emotsioone. See on imelik, imeline, kohmakas ja erutav samaaegselt.

Uuesti alustamine on hirmutav

Jah, lahutamine on hirmutav, aga ainult inimesed, kes on selle läbi teinud, teavad, et uuesti alustamine on üks kõige hirmsamaid asju, mida sa oma elus tegema pead. Kuid nad teavad ka, et hoolimata riskist ja kaasnevast ebakindlusest on see ikka sada korda parem kui status quo säilitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles