Kas teadsid? Just sel veidral ajaloolisel põhjusel ei kinnita mehed pintsaku alumist nööpi (4)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Iga mees teab, et pintsaku kolme nööbi kinnitamise reeglid on järgmised: ülemine vahepeal, keskmine alati, alumine mitte iial. Need reeglid kehtivad kolmenööbilise pintsaku kohta ning igapäevaselt ülikonda kandvad mehed teavad seda une pealt. Kuid miks alumist nööpi kinnitada ei tohi?

Nagu paljude asjadega siin ilmas, on siingi põhjuseks võimukate meeste õrn ego, kirjutab Best Life. Kuningas Edward VII (valitsusaeg 1901-1910) polnud just väikest kasvu mees, vaid üsna kõhukas. Nii lõpetas ta mugavuse tõttu lihtsalt oma mantlite alumiste nööpide kinnitamise. Legendi kohaselt võtsid kuningast matti Briti aadlikud, kes ei tahtnud kuningat solvata ning jätsid enda ülikondadel alumised nööbid lahti.

Kuningas Edward VII
Kuningas Edward VII Foto: Top Foto / SCANPIX

Meesteriiete ekspert Salvatore Giardina selgitab, et kaherealise pintsaku puhul jäetakse samuti välimine alumine nööp lahti (sisemine kinnitatakse, et pintsak istuks seljas hästi). Põhjus on aga üsna juhuslik: väidetavalt tegi üks Briti kuningliku pere liige moefopaa, aga õukond arvas, et tegemist on hoopis uue trendiga ning aadlikud hakkasid samuti alumisi nööpe lahti hoidma.

Giardina aga märgib, et tehniliselt on see siiski vale lähenemine ja kaherealisel pintsakul peaksid olema kinnitatud kõik nööbid. Tänapäeval aga on pintsakute ja bleiserite lõiked sellised, et kui sa tahaksidki alumist nööpi kinnitada, siis rikub see pintsaku kuju ära.

Nii et lühidalt: ülekaaluline kuningas tahtis end mugavalt tunda ning sajand hiljem on meil Baltman, Tom Ford ja maailm täis imelisi ülikondi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles