Loore Linnu elu mängureeglid: miks tasub oma «sisemist raadionuppu» kruttida ja kuidas seda teha?

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Elamise rutus ja argistes saginates jääb vähe aega mõtisklemiseks, kas elan ikka õiges kohas ja kuidas ma ennast tegelikult tunnen. Kas olen endaga rahul või üldse mitte. Võib-olla olen juba nii harjunud ennast mitte hästi tundma, et ei mäletagi, kui oli hea...

Loodan, et pole siiski mitte nii. Ehk tasub meenutada, et kõige tegusamad ja rõõmsamad inimesed on leidnud endale just selle sobiva keskkonna, kus nad tahavad olla ja suhtlevad pigem inimestega, kes on armastavad, toetavad ja inspireerivad. Sellised inimesed võnguvad õigel sagedusel, on endale leidnud elamiseks sobiva lainepikkuse.

Aga et luua midagi uut ja anda maailma paremaks muutmisse oma isiklik panus, saabki ainult õigel lainepikkusel toimides. Nagu raadio, mille nuppu keerates on leitud just see õige jaam, mis sobib, kõnetab, tekitab hea tunde ja meeldiva meeleolu.

Leia oma element

Kui elad linnas, keset kõige aktiivsemat elu, siis ei pruugi see olla sulle parim keskkond. Võib-olla sa igatsed maale. Vaikusesse, metsa, linnulaulu keskele. Mõned leiavad maal elades, et tahaks hoopis linna. Leidub palju neid, kellele sobib linn, meeldivad inimesed ja aktiivne suhtlemine. Kumba eelistad sina? Paljud on valinud kuldse kesktee ja sõidavad maha pika tee, et jõuda maale, kus on nende teine kodu, mis pakub hingele pidet.

Mõtiskle selle üle: kas sinu element on mets või maa, meri või mäed, linnad või üksildane kõrb – rännates kas mõttes või päriselt, leia üles see, kus tunned end koduselt ja hästi. See on huvitav, mida võid enda kohta teada saada. Keskkond, milles viibid, peaks sind toetama, mitte vastupidi.

Õige lainepikkuse leidmine aitab avada su olemuse ja potentsiaali. Kui elad kusagil, kus sa ennast sugugi hästi ei tunne, või teed päevast päeva midagi, mis su loomusega ei sobi, hakkab see sind varem või hiljem kurnama.

Võib ju väita, et inimene on oma otsused teinud ega pääse kuhugi. Elab seal, kus talle ei meeldi, teeb asju, mis talle tegelikult ei sobi, ja on sisimas õnnetu. Päris paljud elavad nii, ma julgen arvata. Siiski on võimalik valida – kui vaadata oma elu kõrvalt – ehk ikkgi annab midagi teha. Sest alati on olemas võimalus oma elu muuta.

Inimene, kes arvab, et tema elu korraldub kuidagi ise, ei tea, et tegelikult sõltuvad kogu elu kõik otsused ainult temast endast. Olud ei määra, määrab see, kuidas neist mõelda ja kuidas endasse suhtuda.

Leia sobivad lainepikkused oma lähikonnast ja sugupuust

Alustuseks võiks leida üles endale sobivad lainepikkused ümbritsevast. Kõndida tuttavatel tänavatel, käia «oma» pargis, istuda tuttaval pingil. Tekita oma igapäevaellu väike rutiin, samad tänavad, samad poed. Käi ära väikelinnas, kus veetsid lapsepõlve, vaata, kus on maja, kus elasid, mis sellest on saanud. Kui elab veel mõni sugulane, kes võib sulle jutustada vanadest aegadest, mine ja kuula teda. Saad enda kohta rohkem teada, mis juhtus inimestega enne sind, kes nad olid. See kõik on sinu lainepikkuse eeldus – sinu enda olemus, saad aimu, miks oled just selline nagu oled, praegu. Ja võib-olla midagi õppida.

Sinu lainepikkus võib ootamatult leida sind kus tahes maailma nurgas

Oma õige elemendi leidmine ei tähenda kaugete kohtade ja rännakute vältimist – sa võid ennast hästi tunda ükskõik millises paigas maakeral, imelikud kokkulangevused ja äratundmised võivad sind tabada kas Sitsiilias, Pekingis või Roomas, võid leida «oma koha» täiesti ootamatus maailma nurgas. Mõnikord võid uues kohas viibides äkki aru saada, et sul on seal hea. Ka võid avastada, et inimene, keda seal kohtad, on väga tuttav, võid isegi leida hingesugulase.

Elu pakub alati õige lainepikkuse leidmiseks võimaluse, kui avad ennast ja oled valmis, et see leida.

Väikesed asjad tekitavad kindlustunnet

Oma ümbruses saad tekitada «turvakohad» isegi sellistes käikudes ja tegevustes, mis tunduvad nii argised. Sa võid muuta lihtsad tegevused väga isiklikuks, teha nii, nagu mõni asi oleks nagu ainult sinu privileeg. Saad ise tekitada endale oma kindla turvaruumi, hoida väikesi asju, nagu need kuuluksid ainult sulle. Näiteks omada isiklikku juuksurit, valida välja oma isiklik parfüüm ja kasutada seda ainult erakordsetel hetkedel. Teadmine, et see on olemas ja «ainult minu», annab tuge.

Näiteks väikesed tuttavad asjad töölaual või kodus kummutil, midagi, millega sul on emotsionaalne side, need toetavad sind. Parem on oma ümbruses vältida asju, millega on seotud negatiivseid tundeid, näiteks fotod, mille pildistamise ajal olid omadega puntras. Pole vaja seda meenutada iga päev. Foto võib olla isegi väga ilus, aga sina üksi tead, mis tol päeval tegelikult juhtus. Pane see ära.

Peaasi, et tunneksid ennast oma keskkonnas hästi ja kindlalt. Eriti oluline on sellistel kindlatel asjadel ja kohtadel elumuutuste korral. Kui kõik tundub kokku varisevat, on sul oma väike turvatsoon, mis kuulub sulle, mida ainult sina tead.

Tee pigem seda, mida teed hästi

Kindlustunnet annavad tegevused, milles oled tugev. On asju, mida oskad hästi ja mis kuidagi välja ei tule. Neid viimaseid ei maksagi ponnistada, säästa ennast. Uskuda tuleks seda, mis su hing tunneb – kui ikka hakkama ei saa, ei ole vaja ennast katki rebida. Ennast säästes teed endale (ja ka teistele) heateo. Kui ei ole tugev numbrites ja äris, järelikult oled tugev milleski muus. Las olla rahus teema, mida sa ei valda, ära sukeldu sellesse ülepeakaela, arvates, et oled superkangelane, et suudad kõike. Parem leia see valdkond, milles oled tõeliselt tugev ja lülitu sellele lainepikkusele.

Muidugi võib öelda, et kohustused tuleb ju täita, jah, seda küll. Aga täita selles mahus, mis on vajalik ja õpitav, mitte pingutada ülearu. Panusta sellesse, milles tunned ennast kindlalt, mida valdad, kus oled valmis arenema. Arenda neid oskusi, mis on sulle loomu poolest omased, ära poogi endale külge asju, mis sulle ei sobi. Saad vaid valusaid õppetunde ja raiskad oma talenti.

Kurb on aga see, kui anded jäävadki realiseerimata, sest «olud ei võimaldanud». Tegelikult on aga inimene ise otsustanud, et ta ei saa. Olen küll ja küll kuulnud: ma tahtsin nii väga, aga ei saanud, sest... Tead, mina ikkagi usun, et muutes vaatenurka ja tulles välja mugavustsoonist leidub ka võimalus oma parima lainepikkuse leidmiseks, sellise, kus hing on rahul. Universum toetab seda alati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles