Teeseen teeb tervisejooki

E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Teeseenejook Koolibri kirjastuse kontoris. Ühes pudelis on maasikatega maitsestatud, teises lisamaitseta rohelise teega teeseenejook.

FOTO: Mihkel Maripuu

  • Kui teesenejoogi kombucha isetegemine tundub vaevaline, saab seda ka poest.

Ehk mäletate lapsepõlvest, et vanaemal või mõnel tema sõbrannal seisis sahvrihämaruses pruunika vedelikuga purk, kus hõljus pisut pelutav seeneollus. Sealt seda haput jooki maitsta? Ei! Aga nüüd lausa peab proovima: meil unustatud teeseenejoogist on saanud läänemaailma trendi- ja terviseteadlike hulgas suur hitt.

Isu kõige järele, mis on hapendatud, läänemaailmas muudkui kasvab. Sellele on lisanud hoogu tänavuaastaste toidutrendide kuulutajad, kes uue veganluslaine, libaliha, tervisesõbralike seente ning maka-, vetika- või kurkumipulbrite kõrval ennustavad üha kasvavat menu kõigile hapendatud-kääritatud ehk fermenteeritud toitudele-jookidele. Briti ajaleht Guardian nimetab näiteks tavalise hapukapsa kõrval suursoosikuteks koreapärase vürtsika hapukapsasalati kimchi, mida on ka meie poodide salatilettidel aina rohkem näha. Samuti on brittide nimekirjas keefir ja vesikeefir ning Aasiast pärit ning ka Ameerikas ja Venemaal ammu tuntud teeseenejook ehk teekali kombucha.

Ei tasu aga heituda, kui esimene lonks magushaput ja kihisevat teeseenejooki ei meeldi. Kui pruulite seda kodus ise, saab maitset meelepärasemaks timmida nagu juuretiseleival. Või siis proovite jooki hoopis (tervise)kokteilides või kohendate maitset marjade või mahladega. Talvel võivad ka sügavkülma tallele pandud marjad teeseenejoogiga imet teha, nii et isegi lapsed joovad seda ahnelt limonaadi asemel. Näiteks segate teeseenejoogi hulka külmutatud marju, lasete mõne aja toasoojas seista, villite pudelisse ja hoiate külmas – näeb ilus välja ja maitseb hästi.

Edasi lugemiseks:

Oled juba tellija? LOGI SISSEvõi

Maksetingimustega tutvumiseks mine www.zlick.it/kkk

Tagasi üles