Emme, su habe torgib! Mida piinliku probleemiga ette võtta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Cristincas Clinic

Kaheksa aastat tagasi tegin ma läbi hormoonravikuuri, mistõttu tekkis mul üleliigne karvakasv ning näole kasvas habe. Kuigi hormoonravi sai ammu läbi, ei kadunud karvakasv kuhugi ning see on olnud minu igapäevane mure mitu aastat. Oma võitlusest habemega kirjutab Cristinas Clinicu (nais)patsient.

Hormoonraviga alustades märkasin esialgu näol üksikuid tumedaid karvu. Tõmbasin need lihtsalt pintsettidega välja. Mingil hetkel avastasin, et karvad ei kasva enam ainult lõual, vaid ka kaelal. Asi läks iga päevaga hullemaks ning pidin oma tugevat ja tumedat habe raseerima iga päev. Proovisin absoluutselt kõike – vahatamist, kitkumist, žiletiga raseerimist, veetsin tunde salongis, kuid mitte midagi ei aidanud.

Habe hakkas minu elu mõjutama. Pidin lõuga kogu aeg raseerima. Lisaks oli oluline jumestuskreemi väga hoolikas valimine, sest üldjuhul tõid kõik puudrid ja jumestuskreemid karvanääpsud esile. Üritasin lõuapiirkonda võimalikult palju varjata ja katta kas kõrge kaeluse või salliga. Eriti õnnetu olin siis, kui läksin oma lapsele kalli tegema ja laps ütles: «Emme, sinu habe torgib.» Või kui lasteaias mõni teine laps küsis lapselt, miks su emal habe on. Keegi meist ei tahaks seda olukorda läbi elada ja seda piinlikkust tunda.

Eelmisel aastal, kui kuulsin laserravivõimalusest, mõtlesin uurida, kas laser võiks mind aidata. Kirurg vaatas minu probleemi üle ja selgitas, et läbida on vaja protseduuride kuur, mille arv sõltub naha pigmentatsioonist, karvade tumedusest ja kasvufaasist.

Protseduur ei olnud tuimastava kreemi tõttu valulik. Samal päeval tundus, nagu oleks näole päikest võtnud, selline õhetav tunne oli. Juba pärast esimest protseduuri nägin, et karvakasv ei olnud enam nii kiire ning iga korraga läks tulemus aina paremaks. Käisin protseduuril iga kolme nädala tagant. Pärast kolmandat korda oli tulemus juba tõesti väga hea.

Praeguseks olen läbinud viis protseduuri ning hetkel kasvavad vaid üksikud karvad, mis pole enam nii nähtavad, sest karvastruktuur on muutunud peeneks ja õrnaks. Enam ei tunne ma end mehena, ma ei pea oma lõuga ega kaela peitma, ma ei pea muretsema oma last kallistades, et teda torgin.

Tegemist oli väga piinliku probleemiga, olen selle pärast väga palju kannatanud ning loodan, et minu lugu aitab ka teisi sama probleemi all kannatavaid naisi.

***

Protseduuri selgitab Christinas Clinicu laserspetsialist dr Mari Laasma:

«Laserepilatsioon aitab ravida liigkarvasust. Ravi käigus viiakse kindla sagedusega lainete abil valgusimpulss karvasibulani, kus see neeldub ja hävitab aktiivses kasvufaasis oleva karva folliikuli. Hävinud karv enam tagasi ei kasva. Parima tulemuse saavutamiseks tuleks läbida umbes kaheksast protseduurist koosnev kuur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles