Treener annab nõu: kuidas lubaduste täitmiseks motivatsiooni leida?

, personaaltreener ja toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sageli võib juhtuda, et eesmärke seades leiame ennast tupikust. Kas saab korraga liiga palju või tekivad silme ette üle jõu käivad sihid. Uue aasta motivatsioonipuhangut oleks aga tark ära kasutada praktilisemalt ja leida viise, kuidas ennast järjepidevalt (taas)käivitada, kirjutab tervisliku toitumise koolitaja ja tervisenõustaja Mirko Miilits.

Keeruliste teooriate taga võib peituda lihtne praktika, mida igaüks saab proovida. Läbi uute kogemuste saame õppida ennast paremini soovitud trajektooril hoidma.

Inspiratsioonipuhang ei pea olema juhuslik, vaid seda saab teadlikult esile kutsuda. Alljärgnevalt paar mõtet, mis aitavad tuua värskust tegutsemisse ja mõtlemisse. Lihtsuses peitub võlu!

Kuidas teha neid asju, mida oled lubanud?

Ühes Inglise ülikoolis tehti põnev katse. 250 inimest jagati kolme gruppi ja anti ülesanded. Esimesele grupile öeldi: «Tehke järgmised kaks nädalat vähemalt 20 minutit trenni nädalas». Teisele grupile lisati juurde motiveerivate videote näitamine ja kolmas sai kõik eelneva ning ühe detaili veel. Nimelt pidi igaüks enda jaoks välja kirjutama lause: «Ma teen järgmisel kahel nädalal vähemalt 20 minutit trenni X ajal ja X kohas»,  tähistades X-i enda jaoks sobivalt.

Tulemused olid üllatavad ja teostusprotsent jagunes järgnevalt:

1. Grupp – 38 protsenti

2. Grupp – 35 protsenti

3. Grupp – 91 protsenti

Me küll lubame midagi tegema hakata, aga sageli ei täida püstitatud eesmärke. Ootame tavaliselt õiget hetke, aga see ei tule. Suurem osa inimesi pole motivatsiooniga täidetud ja teadupärast nõuab tahtejõudu rohkem trennikoti pakkimine kui trenni tegemine.

Kirjutades enda jaoks selgelt välja oma tegevuse täpse aja ja kohaga, siis ei pea ootama õiget hetke. Kui oled iseendaga kokku leppinud, siis on palju kergem ennast «ära trikitada» ja tegudele asuda. Õhus hõljuvat unistust ja realistlikku eesmärki eristab teineteisest see, et üks neist on paberil kirjas. Millal viimati oma tahtmisi paberile kandsid?

Motiveeritud elu ilma eesmärke seadmata

Murdsin kunagi tohutult pead eesmärkide seadmisega. Tundsin, et kui panen kirja midagi konkreetset, siis kaob justkui võlu ära. Leidsin enda jaoks parema meetodi klassikalise eesmärgi seadmise asemel. Küsimuse «Mida tahad saavutada?» asemel kirjuta hoopis välja, mida tahaksid kogeda. Mõte läheb eriti hästi lendu, kui alustad lauset: «Ma pole kunagi…»

Meis on peidus ootamatult palju ideid ja soove. Anna endale ainult võimalus soovidekaevu vaadata. Oodatavaid kogemusi lahti kirjutades tekib huvitav nimekiri ja edasi tulebki tõehetk. Iga unistuse taha kirjuta 3-5 asja, mida oleksid valmis enda poolt tegema, et soovitut ellu viia. Ümber maailma tahaks reisida küll, aga selle nimel rohkem tööd teha ei raatsi. Enda praegune vaba aeg on tähtsam… Ja niimoodi hargnevadki lahti hoopis need kogemused, mis tõeliselt korda lähevad. Kolmandaks võiks panna ennast mõtteliselt olukorda, kus on piiramatult raha ja aega. Mida teeksid sellises hetkes? Vastamine aitab tähelepanu tuua meile tõeliselt olulisele – mis iganes see ka poleks. On kergem võtta vastu pingeline tööpäev kui oled enda jaoks välja kirjutanud, et kõige tähtsam on sulle tervis, suhted lähedastega ja uute kogemuste hankimine. Unustame sageli ära, kui palju meie elus on juba hiiglama hästi.

Oluline on sihtida paremuse, mitte tingimata perfektsuse suunas. Kui soovid endas muudatusi näha ja oled tüdinenud sama reha otsa astumisest, siis tuleb õppida tundma rõõmu ebamugavusest ja pingutamisest. Ole kasvõi väikese varbaga oma mugavustsoonist väljas ja võta uued kogemused avasüli vastu.

Võta nüüd paberileht ja pastakas ning tee avastusretk iseendas!

Artikkel ilmunud ajakirjas SPORT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles