Iganenud kokkamisreeglid, mida ei pea järgima

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Toidu valmistamise kunst on ajaga palju muutunud. Isegi restoranide tippkokad eiravad toidu valmistamise traditsioone ning proovivad kogu aeg midagi uut. Köök ei ole koht, kus ennast piirata ja pidevalt nina retseptiraamatus istuda. 

Mõned traditsioonilised kokkamise reeglid, millest tasub lahti lasta.

  • Kastet tuleb keeta hästi kaua. Kastme tegemisel öeldakse alati, et seda tuleb kaua ja aeglaselt keeta ning et ainult siis tuleb ta kõige maitsvam, kirjutab Womens Health Magazine. Tegelikult võib saada väga hea kastme, kui seda ainult kergelt keeta, nii et alles jääb värskus ja maitse. Punaveini kastme puhul öeldakse alati, et kõigepealt tuleb keeta puljong, siis vein ja siis mõlemad koos. Tegelikult piisab, kui lisada pool kogust veini alguses ja ülejäänud lõpupoole.
  • Teatud osi toiduainetest ei saa kasutada. See on väga vanaaegne mõtlemine, kuna sel juhul läheb raisku nii toiduaine kui maitse. Näiteks tihti eemaldatakse seentel jalg, kuigi see pole üldse vajalik. Samamoodi on näiteks lihaga, kus kasutatakse ainult teatud tükke. Tegelikult saab tervest loomast või taimest väga maitsva roa.
  • Mereande ei tohi juustuga koos kasutada. Kuigi paljud kokad arvavad siiani, et kala ja juustu koos kasutamine on suur patt, siis tegelikult võib see kombinatsioon väga maitsev olla. Näiteks lõhe fetaga või krevetid parmesaniga on hästi töötavad kombinatsioonid. Sellistest piirangutest vabanemine annab köögis palju rohkem võimalusi.
  • Kui tahad olla hea kokk, siis on vaja palju eri köögivarustust ja pikka ettevalmistamise aega. Tegelikult ei ole vaja kümmet erinevat nuga ega igasuguseid köögimasinaid, vaid piisab elementaarsetest asjadest. Samuti ei vaja paljud toidud üldse pikka ettevalmistust ega planeerimist. Kui sul on kodus olemas viis põhilist toiduainet: puu- ja juurviljad, kala või liha, riis või kartul, rasvained ja maitseained – ei olegi rohkemat vaja.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles