Seitse märki, et sa oled pärinud oma vanemate halvad suhtemustrid

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Isegi, kui sa arvad, et sul ei ole oma vanematega kõige lähedasem suhe, siis paratamatult nende mõju on suur. Vanemate pealt õpime, kuidas käituda, ennast väljendada, mida väärtustada ja vanemad mõjutavad ka meie suhtevalikuid ning paraku alati mitte heas mõttes.

  1. Sa kahtled pidevalt partneris. Kui sa oled pärit näiteks lahutatud perest, siis võib see põhjustada usalduskriisi, kirjutab Hello Giggles. Lahutus ei tekita küll täielikku traumat, kuid võib alateadlikult mõjutada seda, kuidas ja kui palju sa partnerit usaldad.
  2. Sa ei räägi oma partneriga piisavalt. Kui vanemad näitavad eeskuju, kuidas jätta asju arutamata ja lahenduseta, võib see ka üle kanduda lastele. Paljud inimesed arvavadki, et partneriga näiteks suhteprobleemidest rääkimine ei ole normaalne, kuna seda ei teinud ka nende vanemad.
  3. Sa ei tea, kuidas suhtuda seksi. Keegi ei taha mõelda oma vanematest magamistoas, kuid paratamatult jätavad nad meie ajusoppi mõned vihjed, kuidas nad seksi suhtuvad ja mis rolli see nende suhtes mängib. Kui sa näiteks kunagi ei näinud oma vanemaid isegi suudlemas, võib see ka mõjutada sinu lähedusvajadust ja seksikogemusi.
  4. Sa ei oska tülitseda. See, kuidas vanemad konflikte lahendavad, mõjutab laste täiskasvanuea käitumist väga palju. Kui sa pidevalt oled keskkonnas, kus karjutakse ja ei kuulata üksteist, siis võid ka ise samamoodi käituma hakata.
  5. Sa oled harjunud suhtes võistlema. Suhtes ei tohiks olla ei kaotajaid ega võitjaid ega finišijoont. Kui aga vanemad laste nähes sellist taktikat kasutavad, siis mõjutab see kindlasti ka lapsi ja vägagi ebatervel viisil.
  6. Sul on raskusi olla monogaamne. Uuringud näitavad, et lapsed, kes on üles kasvanud perekonnas, kus esineb petmist, võivad ka ise tulevikus seda harrastada. 
  7. Sa satud vägivaldsesse suhtesse. Paraku võib juhtuda, et vägivaldes peres üles kasvamine mõjutab ka suhtevalikuid ehk langetakse samasse mustrisse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles