Miks on mõni inimene hommikuti nii pahur?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikuvalgus aitab ärgata.
Hommikuvalgus aitab ärgata. Foto: Vida Press

Miks on nii, et mõned inimesed on ärgates kohe rõõmsameelsed ja hakkamist täis, kuid teised on pahurad ning vajavad aega, et üldse kellegagi suhelda?

Pole kahtlustki, et mõni inimene on teistest sagedamini hommikul tujutu, nagu astuks alati vale jalaga voodist välja. «Ma ei ole hommikuinimene,» öeldakse. Unearst ja psühholoogiaprofessor dr Allison G. Harvey selgitab väljaandes Huffington Post, et hommikust pahurust seostatakse «uneinertsifaasiga». See on ärkamisjärgne üleminekuaeg, mis enamasti kestab 5-20 minutit, vahel aga palju kauemgi.

Arsti selgitusel on ärkamise protsess väga aeglane, sest inimesel ei ole mingit lülitit, millest ta käima läheb. «Hommikused tunded ei ole meeldivad, kuid need ei tähenda tingimata seda, et uni oleks olnud halb,» sõnab dr Harvey.

See, kui rõõmsameelselt keegi uneinertsifaasist ülejäänud päevaga ühineb, on väga individuaalne ja spetsiifiline. Osalt on hommikune tusatuju seotud halva unekvaliteedi ja väsimusega, kuid see võib olla mõjutatud ka halvast suhtumisest eesoleva päeva osas.

Mõni inimene on hommikuti niivõrd tujutu, et see hakkab juba suhteid rikkuma ja elu häirima. Neil soovitab arst natuke järele mõelda. «Mind huvitaks näiteks see, kas paha tuju on hommikuti vaid argipäevadel,» ütleb ta. «Sel juhul võivad põhjuseks olla liiga lühike uneaeg ja äratuskella peale ärkamine, sest tegelikult oled sel hetkel veel väsinud. Samas võib halva meeleolu varjatud põhjuseks olla ka rahulolematus oma tööga.»

Tunne, et midagi head ei ole oodata ja raske on üles tõusta, võib olla ka depressiooni üks tunnus. Enamasti on aga hommikune pahurus vaid kiire elutempo sümptom, mille parandaks õhtul varem magamaminek. Väga oluline on oma päevakavva mingi toreda sündmuse lisamine, sest ootusärevus aitab meeleolu tõsta.

Uneinertsifaasist kiiremini väljumiseks võib proovida ka mõnd nippi. Näiteks on hea, kui ärgates kohe kardinad eest tõmmata ja päevavalgus tuppa lasta. Esimesed 30-60 minutit pärast ärkamist võiks olla kas õues või toas, kus on väga ere valgus. Energiat annavad ka aktiivne tegevus ja heade inimesega suhtlemine. Kui sul on komme pärast ärkamist tagasi voodisse minna, siis tee kohe voodi ära, et see oleks välistatud.

Enamasti joovad inimesed hommikuti kohvi, mis on arsti sõnul tegelikult väga hea abinõu uneinertsifaasist üleminekuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles