Kui tihti tuleb pesta kraanikaussi?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstikooli kraanikauss.
Kunstikooli kraanikauss. Foto: Panther Media/Scanpix

Kraanikauss on üks kõige räpasem koht kodus. Tõenäoliselt oled seda seni liiga harva pesnud.

Mikrobioloog Lisa Yakas selgitab Femailis, et kraanikausi tuleks desinfitseeriva vahendiga küürida vähemalt korra nädalas. Kui aga köögis on töödeldud toorest liha või kui oled kraani all pesnud musti kartuleid, tuleb seda pesta palju kohe pärast toiduvalmistamist.

Mullast ja lihajääkidest hakkavad kraanikausis väga kiiresti vohama bakterid, mis võivad põhjustada ohtlikke haigusi.

Lisa Yakase sõnul arvavad paljud ekslikult, et kui kraanikauss nõudepesuvahendiga ära pesta, ei ole vaja seda enam lisaks desinfitseerida. Tegelikult tuleb esmalt toidujäägid ära koristada ja siis ka kraanikauss desinfitseeriva vahendiga üle puhastada.

Tavapesuks sobib hästi kuum vesi ja nõudepesuvahend, desinfitseerimiseks aga vee või lahjendatud valgendiga segatud äädikas.

Korra kuus tuleb torude puhastamiseks valada kraanikaussi veega lahjendatud valgendit või torupuhastusvahendit, et ennetada ummistuste teket ja tappa paha lõhna tekitavaid baktereid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles