Dermatoloogi nõuanded, mida teha sissekasvanud karvadega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sissekasvanud karvade tõttu tekkinud punnid võivad kujuneda suureks tüütuks probleemiks, kui nendega valesti ümber käia.

Sissekasvanud karvu võid iseseisvalt eemaldada vaid kolmel juhul. 1) Tegu on üksiku punniga. 2) Karva ots on nahast juba läbi tunginud. 3) Sul on olemas steriilne nõel, millega karv välja koukida. Vaid sel juhul tasub iseseisvalt sissekasvanud karv nahast välja aidata, ütleb Oprahs dermatoloog Nada Eilbuluk, kes on näinud mitu olukorda, kus sissekasvanud karva eemaldamine on pahasti läinud.

Tõsta steriilse nõelaga karva ots üles, püüa see nõelasilma sisse, keera nõela ja tõmba karv välja. Kui karv ei tule kergesti välja, siis ära hakka seda rohkem sonkima. Vastsel juhul võib tekkida arm või tume plekk või infektsioon.

Dermatoloog Leslie Baumann lisab omalt poolt, et sissekasvanud karva eemaldamisel peaks piirduma kolme katsega. Tema on kogenud, et enamasti naised seejärel vihastavad ja hakkavad pintsettidega karva taga ajama, mis põhjustab nahale suurt kahju. Seetõttu ongi hea kasutada nõela, et jääb ära kisatus end sellega pikemalt torkida. Kui kolme katsega karva kätte saada ei õnnestu, tuleb punn rahule jätta.

Kui sissekasvanud karvade probleem on väga sagedane, tasub minna nahaarsti juurde. Arstiabi on kindlasti vaja siis, kui sissekasvanud karvad näevad välja nagu akne, nende ümber on palju punetust ja mäda.

Näosolevate karvapunnide vastu võib aidata ka koorija, milles on retinoide. Sama vahendit ei tohi aga kasutada bikiinipiirkonnas, mille jaoks see on liiga kange. Karvade sissekasvamise vältimiseks raseeri end alati karvakasvu suunas, mitte selle vastu.

Karvad jäävad naha alla sagedamini kinni siis, kui kehakarvad on krussis. Sel juhul võib sissekasvu ennetamiseks olla abi karvade lasereemaldusest. Vahatamine ja kitkumine vaid suurendavad karvade sissekasvamise ohtu, sest karv murtakse juurelt maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles