Viis tervisemüüti, mida tasub ignoreerida

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Tervise ja dieedimaailmas ringleb palju müüte, millest mõned on lihtsalt kasutud või lausa tervist kahjustavad. Siin on mõned müüdid, mis kohe kindlasti ei vasta tõele.

  1. Juust on ebatervislik. Tõenäoliselt oled sa kuulnud, et juust ja eriti rikkalikud juustud nagu Brie on hirmus rasvased ja ebatervislikud, kirjutab Daily Mail. Tegelikult sisaldavad juustud palju häid toitaineid ja vitamiine nagu tsink, kaltsium, proteiin ning vitamiin A ja B.
  2. Väikeste portsjonite regulaarne söömine hoiab seedimise ja kaalu korras. Paljud kuulsused räägivad, kuidas nad söövad päeva jooksul küll tihti aga vähe ja püsivad seetõttu vormis. See on aga laialt levinud müüt, kuna väikeste portsjonite söömine lühikese aja tagant ei mõjuta kuidagi ainevahetuse kiirust ega kaalu. Pigem on tihe näksimine ohtlik, kuna võib pikemas perspektiivis kaalu tõsta.
  3. Nisutooted tõstavad kaalu. Palju räägitakse sellest, kuidas süsivesikud on ebatervislikud ja tõstavad ka kaalu. See aga võib juhtuda ainult siis, kui süüa saiatooteid ja pastat liiga palju.
  4. Oliiviõli  muutub kuumutades kantserogeenseks. Ainuke asi, mida tuleb meeles pidada on see, et kõige tervislikum oliiviõli on ekstra virgin. Samuti tasub meelde jätta, et mida rohkem õli kuumutada, seda enam ta kaotab oma antioksüdandi omadusi.
  5. Puuvilju tuleb alati süüa tühjale kõhule. Mõned inimesed arvavad, et puuvilju tuleb süüa ainult siis, kui magu on tühi, sest muidu võtab puuviljade seedimine liiga kaua aega ja nad hakkavad kõhus riknema. See aga kohe kindlasti ei vasta tõele, kuid igal juhul tuleks vältida suurte koguste söömist, et seedesüsteemi mitte ülekoormata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles