Sage naistehaigus, millest annab märku regulaarne kõhuvalu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuvalul on mitmeid põhjuseid.
Kõhuvalul on mitmeid põhjuseid. Foto: Panther Media/Scanpix

Endomeetrium asub enamasti emaka sisekestal ning eraldub menstruatsiooni ajal. Kui endomeetriumi kude hakkab kasvama väljaspool emakat, muutub viljastumine keeruliseks ning tekivad alakõhuvalud.

Kui endomeetriumi kude asub väljaspool emakat, siis kutsutakse seda haigust endometrioosiks, kirjutab Terviseuudiste portaal. Näiteks võib endometrioos esineda tupes, emakakaelas, soole peal, põiel, kõhukelmel ning ka keisrilõike haava piirkonnas.

«Kindlasti ei ole tegemist olukorraga, millega tuleks leppida, ning valuga, mida taluda – valu põhjuse väljaselgitamise järel on võimalik eri meetoditega endometrioosist tingitud vaevustest vabaneda,» kinnitab Ida-Tallinna Keskhaigla kirurg Airi Tark (endine Oeselg).

Küll aga peab mainima, et kohe peale vaadates on raske diagnoosi panna ning enamasti saab lõpliku diagnoosi panna alles moodustise eemaldamisel ja histoloogilisel uurimisel.

«Väga tüüpiline kaebus on, et patsient täheldab valulikkust keisrilõikehaava piirkonnas menstruatsiooni ajal. Lisaks võib esineda haava piirkonnas muhk või tihe nahaalune tükk, mis võib menstruatsiooni ajal muutuda sinakaks või isegi veritseda,» kirjeldas kirurg.

«Täpsemad uuringumeetodid, mis aitavad välja selgitada kõhuvalu põhjused, on kompuutertomograafiline uuring ning magnetresonantsuuring, mis teeb vahet, kas tegu on songa või mõne muu lisamoodustisega ning verevarustuse iseärasuste järgi – ja ka kliinilist pilti teades – võib tekkida kahtlus endometrioosile,» selgitas Tark.

Loe pikemalt Terviseuudistest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles