Treener vastab: mida teha, et trennimotivatsioon ei kaoks?

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jake Farra / erakogu

Treener Mihkel Vabrit annab nõu, kuidas motiveerida end trennis käima. Aasta alguses lubavad paljud end käsile võtta, kuid algne õhin asendub kiiresti laiskusega. Mida teha?

Kõige rahvarohkemad kohad on uue aasta saabudes allahindlustega meelitavad kaubanduskeskused ja loomulikult spordiklubid. Aasta vahetudes keeratakse elus justkui märkmikul uus lehekülg, andes endale või teistele väiksemaid-suuremaid lubadusi. Nii on ka üks levinumaid lubadusi võtta ennnast taas kokku, häälestamaks aktiivselt trennilainele. Kuidas aga ennast motiveerida, et ka pärast esimest rühmatrenni või tunniajast higistamist jooksulindil esialgne innukus ei raugeks?

  • Esmalt püüa olla enda vastu aus ja realistlik. Ära mine kohe vallutama mäetippu, vaid püüa võtta samm korraga. Nii jõuad sihikindlalt lõpp-eesmärgini.
  • Kutsu sõber või elukaaslane trenni kaasa. Tänapäeva kiires elutempos tugevdab koos veedetud kvaliteetaeg sõprussidemeid ja suhet. Samuti ollakse murdepunktides, mil hommikuti tundub uni vahel magusam või aknast välja vaadates tundub, et isegi lemmikloom ei oleks nõus sellise ilmaga kodust väljuma, teineteisele toeks.
  • Lisaks võivad motivaatoriteks olla sotsiaalmeedias figureerivad persoonid, keda tasub jälgida. Muide, eeskujusid ei pea kaugelt otsima. Küsi julgelt jõusaalis personaal- või rühmatreeningu treenerilt nõu, saavutamaks püstitatud eesmärke. Spordiklubide tunniplaanis ka jõusaali ABC nimelised tunnid, kasutamaks jõu- ja jooksumasinaid harjutuste õigeks sooritamiseks ning vältimaks võimalikke vigastusi.
  • Väldi rutiini, kuna lihasmälu on kiire õppima ja harjuma. Pane paika mitmekülgne treeningplaan, mis olenevalt püstitatud eesmärgist hõlmaks suurte raskustega jõu- ja lihastreeninguid, vastupidavus ehk kardiotreeninguid, dünaamilisi liikuvust ja painduvust arendavaid treeninguid või venitusi. Olenevalt aastaajast saab treenida lisaks spordisaalile vabas õhus. Üha enam võib märgata parkides erinevaid vahendeid, mis asendavad edukalt ka jõumasinaid. Ja kui päris sama vahendit ei leidu, ole loominguline. Ka tavaline pargipink võib osutuda uskumatult tõhusaks, asendamaks jõusaali.

Peamine - ära unusta, et aastas on kaksteist kuud ning aktiivne treening peab vahelduma ka aktiivse puhkusega. Ega asjata öelda, et puhkus on tugevatele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles