Kuus teaduslikku põhjendust, miks on parem olla vallaline

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Inimesed on praegusel ajal peamiselt monogaamsed, kuid see on olnud normiks vaid viimased tuhatkond aastat. Londoni ülikooli teadlased usuvad, et monogaamsus arenes välja beebide kaitseks - nii said isad kaitsta vastsündinuid teiste meeste eest, kes võisid emadega paari heitmise nimel beebisid ka tappa. Kuid aastal 2017 lükati lõpuks ümber arvamus, nagu oleks paarisuhe ainus viis inimesel tõesti õnnelik olla.

CNN toob välja noppeid möödunud aastal avaldatud uuringutest, mis tõestavad, et abielu ja monogaamne suhe pole mitte ainus tee õnneni.

Vallalised inimesed on praegu mõjukamad kui kunagi varem

Erinevad statistikauuringud näitavad, et ligi pool elanikkonnast on arenenud lääneriikides (näiteks USAs ja Kanadas) vallalised ning elavad üksikuna, sama trendi on märgata ka globaalsel tasandil. Kunagi varem pole olnud vallalised inimesed nii suur osa rahvastikust.

Abielu ei peeta enam täiskasvanuelu võtmeelemendiks

Pool sajandit tagasi peeti ameeriklasi, kes polnud veel abielus, mitte päris täiskasvanuteks. Enam asjalood nii pole, samuti ei peeta enam laste saamist täiskasvanuelu peamiseks ülesandeks. Praegu on inimeste jaoks olulisem saada korralik haridus ning täiskohaga töö - nii usub 95 protsenti inimestest.

Keskkooliõpilased ei käi enam nii palju kohtingutel ega ka seksi nii palju

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et praeguse aja teismelised käivad märksa vähem kohtingutel ning ka teismeliste hulk, kes on seksinud, on rekordiliselt madalal tasemel.

Vallalised inimesed seksivad rohkem kui abielurahvas

Mitte ainult teismelised ei seksi vähem - sama kehtib ka täiskasvanute kohta. Eriti on vähenenud abielus inimeste suguelu, kuid vallalised jällegi seksivad rohkem kui kunagi varem. Lisaks oli lõppenud aasta märgiline, kuna lõpuks on piisavalt andmeid, et saadi kindlalt öelda: aseksuaalsus on tõepoolest seksuaalne orientatsioon, mitte seksuaalne düsfunktsionaalsus või psühhiaatriline häire. Aseksuaale ehk inimesi, kel puudub huvi seksi vastu, on elanikkonnast umbes 3 protsenti.

Suhe ei tähenda kõrgemat enesehinnangut

Võiks ju arvata, et kui inimesed ei käi väga kohtingutel ja lükkavad edasi abiellumist, siis jäävad nad ilma sellest maagilisest enesehinnangut kergitavast tundest, mis kaasneb sellega, kui «sul on keegi». Selgub aga, et see pole üldse nii: Saksamaal läbi viidud uuringust selgus, et suhe annab ainult siis enesehinnangule hoogu, kui see on hästi funktsioneeriv, stabiilne ning peab vastu vähemalt aasta. Inimesed, kes alustasid suhteid, mis kestsid alla aasta, lõpetasid madalama enesehinnanguga kui need, kes jäid vallaliseks. Ka abielu pole mingi võluvits - paarid, kes abiellusid olid täpselt sama kõrge enesehinnanguga kui need paarid, kes olid koos ilma asja ametlikuks tegemata.

Abielu ei tähenda paremat tervist

Ammu on usutud, et abielus inimesed on tervemad kui vallalised. Möödunud aastal kõigutasid aga kolm eri uuringut seda uskumust. Peamised leiud näitasid, et tervemad on vallalised naised või need, kes lahutasid - abielus naised võtsid rohkem juurde ja ka näiteks jõid rohkem. Ühe erandiga - naised, kes lahutasid, hakkasid suurema tõenäosusega suitsetama, kuid see-eest tegid rohkem trenni, olid saledamad ja sõid tervislikumalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles