Kaal maas, nahk lottis - mis edasi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jessica Bell kaotas kaalust 97 kilo, kuid tagajärjeks oli rippuv nahk.
Jessica Bell kaotas kaalust 97 kilo, kuid tagajärjeks oli rippuv nahk. Foto: Caters / Scanpix

Kui suure ülekaalu ja rasvumisega võitlev inimene otsustab muuta oma elu, siis reeglina kujutab ta vaimusilmas pärast bariaatrilise kirurgia operatsiooni end ette piitspeenikese modellina, kes on sale, õnnelik, rahulolev ja terve. Reaalsus ei pruugi aga alati selline olla, sest rasv küll kaob ning tervis paraneb, kuid paraku ei pruugi kõik koed ja välja venitatud nahk tagasi tõmbuda.

Nii võib oodatud õnne ja rahulolu asemel patsient tulemuses pettuda ning olla oma kehaga isegi rahulolematum kui enne kaalu kaotamist, teavad Cristinas Clinicu spetsialistid.

Üleliigse naha eemaldamine üle kogu keha – pealaest jalatallani

Tegelikult on vähe neid, kes pärast suurt kaalukaotust on tulemusega väga rahul. Praktika näitab, et suurem osa bariaatrilise kirurgia patsientidest vajavad soovitud tulemuse saavutamiseks üleliigse naha eemaldamist. Seda illustreerib hästi saade «Minu imeline muutumine» – igal hooajal kandideerib projekti üle 1500 inimese, kellest märkimisväärne osa on läbinud maovähendusoperatsiooni ning soovivad nüüd nahaülejääkide eemaldamist.

Kõige enam korrigeeritakse kõhtu, kuid kui alla on võetud väga palju, tuleks korrigeerida ka nägu, käsi, rindu, selga, tuharaid ja reisi – sisuliselt kogu keha, pealaest jalatallani.

Armidest ei pääse

Üleliigse naha eemaldamisel ei saa üle ega ümber armidest. Operatsiooni lõike suurusest ja asukohast ning sellest, kas lõige on teostatud horisontaalselt, vertikaalselt või ringikujuliselt, sõltub armi pikkus. Hoolimata armidest on patsiendid operatsiooniga ikkagi rahul, sest tulemused on koheselt nähtavad ning armid on vähem tähtsamad kui kaotatud nahk.

Tugevalt lõtvunud ja rippuva nahaga inimene ei saa kanda õige suurusnumbriga riideid ning peidab end sageli laiade riiete alla. Pärast operatsiooni ei ole vaja enam karta, et nahavoldid inetult riiete alt välja punnitavad.

Liigne nahk – mitte vaid esteetiline probleem

Tohutu üleliigne nahk ei ole vaid esteetiline probleem, see tekitab ka igapäevaseid hügieeniprobleeme. Kui nahk suurte kottidena kehal ripub, võib see põhjustada haudumust, mis omakorda võib tekitada seenhaigust. Selline nahk vajab pidevat väga hoolikat hooldust ja pesu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles