Viirusvastane ravi aitab ära hoida HIVi edasikandumist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui HIV-positiivne hakkab viirusvastaseid ravimeid võtma kohe pärast diagnoosi saamist, mitte alles siis, kui tervis hakkab halvenema, siis vähendab see viiruse edasikandumise riski mittenakatunud partnerile 96 protsenti.

USA riikliku tervishoiuinstituudi juhitud rahvusvaheline uuring vaatles 1763 paari, kus ainult üks partner oli HIVga nakatunud, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator BBC’d.

Kuivõrd katsed osutusid üliedukaks, siis lõpetati uuring neli aastat planeeritust varem. Uuringuga alustati 2005. aastal 13 erinevas paigas Aafrikas, Aasias ja Ameerikas.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) leidis, et see on otsustav edasiminek.

Patsiendid jagati kahte rühma. Ühes rühmas läbisid HIVga nakatunud partnerid koheselt antiretroviirusravimite kuuri. Teise rühma liikmed said ravi ainult siis, kui nende veres vähenes valgete vereliblede arv.

Mõlema rühma liikmetele tehti regulaarselt viiruskontrolli ning neile jagati tasuta kondoome.

Nende seas, kes hakkasid koheselt antiretroviirusravi saama, esines partnerite vahel ainult üks viiruse edasikandumise juht. Teises rühmas oli edasikandumisi aga 27.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel toimub 80 protsenti kõigist uutest HIV-nakatumistest seksuaalsel teel.

Juba mõnda aega on pärast vaatlusuuringuid spekuleeritud antiretroviirusravimite väärtuse üle viiruse ülekandumise ärahoidmisel, kuid teadlaste sõnul on see esimese kord, kus seda kinnitavad ka kliinilised katsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles