Toidud, mis aitavad talvemasenduse vastu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala ja köögivili on Põhjamaade dieedis omal kohal.
Kala ja köögivili on Põhjamaade dieedis omal kohal. Foto: Panther Media/Scanpix

Talvedepressioon mõjutab umbes viit protsenti inimestest igal talvel. Aga isegi siis, kui sa pole arstilt diagnoosi saanud, on väga tõenäoline, et külm ja pime talveaeg mõjuvad tujule halvasti. Üks viis masendusega võitlemiseks on õige toitumine.

Väljaandes American Journal of Public Health avaldatud uuringus nimetatakse toiduaineid, mis aitavad vaimse tervise paranemisele kaasa. Pure Wow edastab sealt sööke, mida tasub kõigil talvel rohkem süüa.

Tomatid.
Tomatid. Foto: Scanpix

Tomat

Tomatis on tublisti lükopeeni, mis on rasvlahustuv fütotoitaine. See on kasulik mitmel põhjusel, kuid praegu on hea teada, et tomatirikast toidulauda seostatakse depressiooni sümptomite harvema esinemisega. Osalt seetõttu, et lükopeen aeglustab põletikketekitavate ühendite kogunemist, mis depressiooni soodustab.

Avokaadosalat.
Avokaadosalat. Foto: Scanpix

Avokaado

Populaarne ja rasvane avokaado ei ole hea vaid Instagrami piltideks. Selles on palju B-vitamiine ja kaaliumit, mis tõstab serotoniini taset ning alandab vererõhku. Regulaarne avokaado söömine aitab sul paremini rahuneda ja ennast koguda ka siis, kui pole nädal aega päikest näinud.

Spinatisalat.
Spinatisalat. Foto: Scanpix

Spinat

Rohelised lehtköögiviljad nagu spinat on väga toitainerikkad ja tervisele kasulikud. Neis on palju folaate, kaltsumi, magneesiumi ja K-vitamiini. Eriti folaadid aitavad depressioonist paraneda. Võta kindlasti oma toidu kõrvale värsket salatit, see teeb sulle head.

Lõhe.
Lõhe. Foto: Panther Media

Lõhe

Päikesevalguse põud tähendab ka D-vitamiini puudust. Uuringud on näidanud, et D-vitamiini puudusel on talvedepressiooniga tugev seos. Muidugi saab võtta D-vitamiini toidulisandina juurde, kuid kasulik on seda ka loomulikul kujul süüa nii palju kui saab. Selleks on väga hea lõhekala, milles on D3-vitamiini.

Kreeka pähklid.
Kreeka pähklid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kreeka pähkel

Lõhekala on lisaks hea oomega-3-rasvhapete saamiseks, kuid see ei sobi veganitele või taimetoitlasetele. Paljud uuringud on näidanud, oomega-3-rasvhapped toetavad ajutööd ja vähendavad depressiooni sümptomeid. Neid saab hästi Kreeka pähklitest, mida tasub talvisel ajal vahepalaks näksida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles