Kas murtud südame kätte on võimalik surra?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Tuleb välja, et murtud süda võib tõesti olla eluohtlik ning pole sugugi vaid romantiliste raamatute väljamõeldis.

SciShow selgitab, et Broken Heart Syndrome ehk murtud südame sündroom on tegelikult teise nimega stressist põhjustatud kardiomüopaatia. Sümptomite hulka kuuluvad valud rinnus, õhupuudus ning mõnikord ka muutused südamerütmis – kõik need on väga sarnased tavalisele kardiomüopaatiale. Sümptomid olid suisa nõnda sarnased, et murtud südame sündroomile ei antud nime enne 1990ndaid aastaid. Ometi on kahe konditsiooni vahel oluline erinevus – stressist põhjustatud kardiomüopaatia all kannatavatel inimestel pole ummistunud artereid, mis tavaliselt on südamehaiguste põhjuseks.

Samuti näivad «murtud südametega» inimeste südamed röntgenvaatlusel teistsugused välja, meenutades kujult Jaapanist pärit potti nimega takotsubo, mistõttu seda haigust ka vahepeal takotsubo-kardiomüopaatiaks kutsutakse. Sündroomi all kannatajate süda on ajutiselt suurenenud, eriti vasak vatsake, kuna lihaskude ei tööta korralikult.

Praegu pole veel teada, kuidas see täpselt juhtub, kuid arvatakse, et põhjuseks on hormooni nimega katekolamiin üleküllus organismis. See on hormoon, mis suurendab verevoolu lihastesse, kiirendab südamerütmi ning tõstab vererõhku, et panna su keha valmis reageerima potentsiaalsele ohule. Murtud südame sündroomi puhul aga satub neid hormoone organismi liiga palju, mis ajab lihaste töö sassi – ning tavaliselt ongi sündroomi algpõhjuseks tugev emotsionaalne trauma, näiteks armastatud inimese surm, töölt vallandamine või vägivald. Samas võib selle vallandada igat tüüpi stress ning sündmus ise ei pruugi olla ka halb – põhjuseks võib olla ka positiivne stress, mis kaasneb rõõmsate sündmustega, näiteks üllatuspidu või lotovõit.

On palju, mida me murtud südame sündroomist ei tea, kuid ühte teadlased teavad – peamiselt kannatavad sündroomi all vanemad naised (90 protsenti). Põhjus pole täpselt teada, kuid seoseid võib otsida madalamast östrogeenitasemest – hormoon, mis aitab reguleerida stressi. Samas ei selgita see, miks kannatavad nii vähesed mehed selle sündroomi all – on ju ka neil vähem östrogeeni.

Lohutuseks: murtud südame sündroom on väga haruldane ning veel haruldasemad on surmajuhtumid. Tavaliselt möödub sündroom paari nädalaga. Seega vastab tõele vana ütlus, et aeg tõesti ravib kõik haavad – või vähemalt parandab see murtud südame (sündroomi).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles