Kaalulangetaja õhtused toidud, mis toovad hea une

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahaks midagi head.
Tahaks midagi head. Foto: Christopher Boswell / Alamy / Vida Press

Kosutavaks uneks soovitavad Figuurisõbrad süüa sellist toitu, mis sisaldab küllaldaselt trüptofaani.

See on oma olemuselt aminohape, mida saab väärtuslikest valgurikastest toitudest. Trüptofaanist aga teeb organism serotoniini, õnnehormooni. See muudab meid emotsionaalseks, tõstab tuju ja aitab päeval olla aktiivne. Öösel aitab seesama serotoniin tekitada unehormoon melatoniini, laseb rahulikult magada ning aitab vältida enneaegset vananemist.

Kuna õige ööpäevarütm aitab hoida meeleolu ja mälu, hoiab ainevahetuse korras, aitab stressi vältida ja hoida kehakaalu, siis varusta regulaarselt enda organismi trüptofaaniga.

1. Õhtusöök olgu mõõdukas ja kui oled hiline uinuja, siis jäta varuks hilisõhtune vahepala. Muidu tekib näljatunne ja see ei lase uinuda.

2. Varusta enda organismi trüptofaaniga. Selleks söö linnuliha, eriti kana ja kalkuniliha ning  kala ja kalatooteid.

3. Kui sööd liha juurde putru, täisteraleiba või tumedat riisi, siis saab keha paremini kätte serotoniini valmistamiseks vajaliku trüptofaani. Nii rahuned ja magad hästi.

4. Hea valik on juust ja kodujuust puuviljadega (kirsid, banaan ja kiivi), kus on hea trüptofaani ja süsivesikute vahekord.

5. Kombineeri une-eelseks söögiks kanamuna koos avokaadoga. Hea valik on keedetud muna võileival koos avokaadoga, millega saad täisväärtuslikku munavalgus olevat aminohapet trüptofaani, leivast kiudaineid ja avokaadost rasvhappeid.

6. Piimatooted on väga heaks uinutajaks. Koos helvestega või leivaga annavad need hea trüptofaani ja süsivesikute kombinatsiooni.

7. Melatoniinirikkad toiduaineid on piim ja piimatooted, pähklid, kala, kana, kalkun, idandatud terad, oad, riis (must, pruun, punane), munad, seesamiseemned, päevalilleseemned. Puuviljadest soodustavad unisust banaan, kirsid, kiivid ja ka punane vein.

8. Unetust aitavad vältida ka magneesiumi sisaldavad toiduained. Selleks on head seemned ja pähklid. Võid teha enne uinumist pähklivõiga täisteraleivaviilu.

9. Vähenda kofeiini sisaldavate jookide tarbimist õhtupoolikul, soovitavalt juba pärast kella 12 päeval. Kofeiini mõju võib kesta kuni 12 tundi, tavaliselt aga 6-8 tundi. Joo pärast lõunat näiteks smuutisid koriandri-, ingveri või kurgiga.

10. Väldi õhtul suhkrurikaste maiustuste, šokolaadi, lihtsüsivesikute, mahlade või kõrge glükeemilise indeksiga puuviljade söömist enne magamaminekut, sest see tõstab veresuhkru taset, annab liigset energiat, mida sa enam õhtul ei vaja ning ärgates võid tunda end näljasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles