Seitse rahaga seotud uusaastalubadust

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Uus aasta algab paljude jaoks lubadustega enda elus midagi muuta või alustada millegi uuega. Dieet, uus töökoht, remont või uus elukoht, uus auto, unistuste reis soojale maale …. Uueks aastaks võib paljutki planeerida, kuid kõik need soovid vajavad alustuseks enamasti ühte asja – raha.

Seega soovitab Laenukool oma uusaastalubaduste andmisel sellest ka alustada. Anname omalt poolt seitse soovitust rahaga seotud uusaastalubaduseks, et sinu unistused, ja ka igapäevaelu, rajaneksid kindlatele alustaladele.

1. Panen paika finantseesmärgid.

Olgu selleks igakuine säästmis- või kulutamiseelarve või muu rahaga seotud eesmärk, määra selle juurde ka kindlad numbrid. Vastasel juhul jäävadki need eesmärgid vaid sõnadeks paberil. Näiteks «Aastal 2018 teenin 1000 eurot rohkem» on oluliselt kindlam siht kui lubada endale, et uuel aastal kavatsed senisest suuremat palka teenida. Siinkohal paneme ka südamele, et numbreid määra arvutuste, mitte soovunelmate põhjal. Kui oled võtnud nõuks teenida rohkem raha, siis mõtle kohe läbi, mida selleks teha saad, et eesmärgi saavutamine oleks reaalne.

2. Vaatan oma võlad üle.

Võta ette kõik oma krediitkaardid, järelmaksud, liisingud ja laenud, pane need tähtsuse järjekorda ning analüüsi nende hetkeolukorda. Vahest saad mõne võla kohe likvideerida? Vahest tasuks mõni laen refinantseerida? Kindlasti kontrolli ka oma paberimajandust, et sul oleks kõik vajalikud dokumendid olemas ja maksed internetipangas ajastatud.

3. Vaatan üle oma tellimused.

Me kõik tarbime erinevaid teenuseid ja tellime koju tooteid. Hinda kriitilise pilguga oma teleka-, interneti-, kõne- ning muid kommunikatsiooni ja meelelahutusega seotud pakette – kas need kõik on vajalikud? Kui jah, siis kas mõne paketi saaksid soodsama vastu vahetada muutes selle mahtu või teenusepakkujat? Erilist tähelepanu pööra ajalehtedele ja ajakirjadele. Need on asjad, mida tänapäeval on internetis oluliselt soodsam lugeda.

4. Vaatan oma pensioniplaani üle.

Isegi kui pension on alles mägede taga, tasub seda kontot kord aastas kontrollida. See on teema, mis küll iga kuu ei muutu, kuid vajub seda kergemini unustusehõlma. Parem on aegajalt vaadata oma pensionifondi tootlust, võrrelda seda teistega ning teha plaane, kuidas oma vanaduspõli kindlustada kui aastaid hiljem ebakindlusega silmitsi seista.

5. Hakkan oma igapäevakulude üle arvet pidama.

Olgu selleks ruuduline kaustik või mõni kaval nutirakendus, peamine on leida vahend, mis aitaks igapäevastel kulutustel silma peal hoida. Vastasel juhul lähevad kõik unistused ja uueks aastaks seatud eesmärgid vett vedama. Kontrolli alt väljas kulutused toovad endaga paratamatult kaasa ootamatuid lisakulutusi.

6. Harin end iga kuu finantsalaselt.

Proovi iga kuu leida hetk, et lugeda mõni artikkel või raamat, vaadata mõnda videot või filmi, kuulata mõnda saadet, mis on finantsalaselt hariv. Niimoodi hoiad oma rahaasjad joonel ja, kes teab, saad võib-olla ideid, kuidas oma sissetulekut suurendada.

7. Lõpetan ootamise ja ettekäänete leidmise.

Soovid paremat palka, aga kunagi pole palgatõusu küsimuseks õige hetk? Tahaksid uut töökohta, kuid samas kardad uusi väljakutseid? Sooviksid oma laenuasjad korda saada, kuid pangaga suhtlemine tundub ebameeldiv? Oodates elu paremaks ei lähe ja probleemid end ise ei lahenda. Seega, kui tunned ja näed, et sinu elus on kitsaskohti, haara härjal sarvist ja hakka neid väljakutseid sammhaaval lahendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles