Millest tuleb komme aastavahetusel suudelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlus aastavahetusel.
Suudlus aastavahetusel. Foto: Vida Press

Isegi kui sul omal ei ole kallimat, kelle embusesse südaööl langeda, oled kindlasti märganud, et uue aasta saabumisel hakkavad paarikesed ikka suudlema. Musutavad ka need, kes teineteist väga ei tunnegi. Miks me seda teeme?

Selle traditsiooni eest võime tänada mitut iidset kultuuri. Näiteks tähistasid vanad roomlased detsembri lõpus talvist pööripäeva Saturnusele pühendatud seitsmepäevase pidustusega. Suurejooneliste pidude juurde kuulus ka grupiseks. On neid, kes väidavad, et aastavahetusel suudlemise traditsioon on selle Rooma festivali leebe jäänuk, edastab Women’s Health.

Meile tuttavam on aga ebausk, et see, kuidas sa uut aastat alustad, dikteerib, kuidas kulgeb kogu ülejäänud aasta. Sellega on seotud ka Inglise ja Germaani rahvapärimuses edasi kantud arvamus, et aastavahetuse südaööl tuleb oma kallimat suudelda, sest siis on kindel, et suhe uuel aastal sujub. Kui sa aga oma elukaaslast ei suudle, või õnnitleb teda uue aasta puhul enne sind keegi teine, siis on suhe hukule määratud.

Üle Euroopa kujunesid populaarseks aastavahetuse maskiballid, kus maskid sümboliseerivad kurje vaime. Kui maskid südaööl ära võeti, haarati enda läheduses olev inimene ja suudeldi teda, end «puhastada» end möödunud aasta halvast. See sarnaneb Inglismaal levinud kombele lähedast inimest musitada selleks, et kaitsta teda kurjade vaimude eest, keda on üleminekuperioodil tavapärasest rohkem ringi liikumas.

Šotimaal on juba 8. ja 9. sajandist alates komme aastavahetusel kohustuslikus korras suudelda. Suudelda palju ja kõiki, kes silma hakkavad - olgu tegu sõbra või võõraga.

Komme aastavahetusel suudelda ja head uut aastat soovida on meile nii tuttav ja sisse juurdunud, et pikemalt selle peale ei mõeldagi. Pea siis meeles, et meil ei ole siiski lubatud võõra hõlmast kinni hakata ja teda suudelda - las see jääb šotlastele ja eestlased suruvad tagasihoidlikult kätt. Kallimat tasub aga igal juhul suudelda, kuid ei maksa karta, et suhe tingimata ebaõnnestub, kui see jääb piisavalt kiiresti tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles