Üleskutse Eesti lapsevanematele: ärge rünnake oma lapsi, ka lapse tööd tuleb austada!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Üks sõber kuulis juhuslikult pealt kahe lapsevanema vestlust, üks neist olla olnud uhke, et kustutas lapse mingi arvutimängu konto ning ei mõistnud järgnevaid raevuhooge, kirjutab illustraatorist maailmaparandaja Piret Räni oma Facebookis.

Meile tundus see tegu ilmvõimatult ignorantne, aga tekitas mus vajaduse sotsiaalmeediakõiksusse hüüatada: vanemad, austage oma lapsi! Ühe arvutimängu üles ehitamine võtab sadu tunde, need mängud on enamikus sellised, et mäng «hakkab looma» alles pärast päris suurt panustamist. See on püsivust ja pühendamist nõudev töö. Kellegi mängu konto kustutamine võib olla võrreldav sellega, kui teie mitu aastat nõudnud projekt äkki kustutataks ülbe ülemuse poolt, kellele tekkisid muud prioriteedid. Sellele noorele inimesele võis see olla elutöö. Tema kontektis. Lapse elutöö on püha just nagu teiegi oma. Päevaplaani ja arvutikasutuse korda saab reguleerida vähem valusalt.

Hüüatus pole niivõrd ühe konkreetse lapse pärast, vaid vanematele ergutuseks süveneda sellesse, millega laps tegeleb ning soovituseks märgata, kas tegemist on niisama plõksimisega või tõelist tööd ja strateegiat vajava tõsise projektiga. Vanemad ei pruugi üldse tähele panna, et tänapäevased arvutimängud pole lihtsalt mingi «Minesweeper», mis on iga kord alustades samasugune, vaid mängu kasvatatakse ja ehitatakse üles aastaid, see on tõsine töö ja planeerimine ning tegelikult ei ole meil õigust teise inimese elu niisama kustutada ka siis, kui meie endi väärtushinnangute järgi peaks ta hoopis õues rohima.

Selline võimupositsioonilt rünne ei saa head tuua ka siis, kui on hästi mõeldud. Teine inimene (laps) võib saada sellest tõsised psüühikahäired. Sulle väga oluline maailm võetakse sult lihtsalt ära. Ma küll tunnen praegu endaski seda jõuetu raevu rööget, mis teda halvab. Seda ei saa nimetada võõrutusnähtudeks. See on tema töö ja maailma hävitamine.

Peitke siis see meediaseade seifi ning leppige kokku, et seda saab kätte nädalas korra kui ollakse tubli või mis iganes. Aga ärge hävitage teise tööd.

Last ja talle olulisi asju tuleb austada, vastastikusest austusest kasvab usaldus. Kui lapse töö ja huvi ignorantselt hävitada, pole pärast vaja imestada, et ta teid ei usalda.

Austagem kõiki inimesi meie ümber, hoolimata sellest, kui vanad nad on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles