Neli pühadeaja stressiallikat ja kuidas nendega toime tulla

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi jõulud on perega veetmise aeg, kus nauditakse head toitu ja seltskonda, siis kaasneb sellega ka omajagu stressi. Mis need stressiallikad on ja kuidas neid maandada?

  1. Reisimine. Perega jõulude veetmine tähendab paljudele ka reisimist ja kui seda teevad ka teised inimesed, siis võib bussi-ja lennujaamades seiklemine olla paras nuhtlus, kirjutab Huffington Post. Mõned inimesed tunnevad ka reisimise suhtes üleüldist ärevust ja kartust. Selle vastu aitavad rahustavad hingamistehnikad ja mediteerimine.
  2. Raha. Kuna jõulud on ka kingituste tegemise aeg, siis võib rahaga seonduv tekitada samuti stressi, sest kellel seda ikka üleliia palju oleks. Kui sa ei ole raha just jõuludeks säästnud, siis võib uus aasta alata väikse rahalise krahhiga. Seega enne kui kingitusi ostma lippad, mõtle läbi kas ja mida sa saad endale lubada. Samuti pea meeles, et kõige paremad kingitused ei väljendu rahas.
  3. Peremured. Kui sa saabud oma lapsepõlve koju, siis avastad, et oled tagasi neis rollides, kus olid lapsena. Sinu vanemad ei pruugi sind võtta kui täsikasvanut ja edukat inimest, vaid kui väikest last. Samuti võib pere ühinemisel jutuks tulla vanad teemad, mis võivad viia konfliktideni. Proovi mitte solvuda ja võtta kellegi kommentaare isiklikuna. Pea meeles, et oma perekonda muuta ei saa ja neid tuleb võtta sellisena nagu nad on.
  4. Ootused ja reaalsus. Tihti tekivad inimestel ebarealistlikud ootused jõulude suhtes ja seega on ka pettmus suurem, kui kõik ei lähe plaanipäraselt. Iga-aastased traditsioonid võivad küll olla toredad, kuid tekitada ka stressi, kui kõik ei õnnestu. Proovi võtta jõule vabamalt ja ära hoia kinni vanadest kommetest, kui need nõuavad sinult liiga palju.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles