10 varjatud märki, et oled tõsiselt väsinud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsinud inimene tahaks rämpstoitu endale nn lohutustoiduks.
Väsinud inimene tahaks rämpstoitu endale nn lohutustoiduks. Foto: Panther Media / Scanpix

Enne jõulupühi võib kinke otsides või pühadeplaane tehes vaikselt ligi hiilida väsimus. 

BT toob välja märgid, mille järgi oled väga väsinud: 

1. Unustad asju 

Kui sa ei suuda meenutada, kuhu panid autovõtmed, vihmavarju või ID-kaardi, siis see võib anda märku, et peaksid puhkama. Aju töötab aeglasemalt, kui inimene on kurnatud. See tähendab, et su lühimälu kannatab.

2. Ütled inimestele halvasti

Väsimus võib muuta meid impulsiivseks ja ärrituvaks, seega võid öelda halvasti inimestele, kes sind tavaliselt vihaseks ei muuda. 

3. Oled üliemotsionaalne

Impulsiivsus ei tähenda vaid vihapurskeid. Kui tunned end halvasti ja ei saa täpselt aru, millest see tuleb või kipud tegema väiksest probleemist suure draama, siis võib taas olla süüdi väsimus. 

4. Isegi hommikusöögi tegemine tundub kohustus

Hommikul voodist välja saamine ja päeva alustamine võivad tekitada tunde, justkui hakkaksid Everesti otsa ronima, kui energia on otsas ja tuleks puhata. 

5. Nahk ja huuled on rabedad

Kui oled väsinud võib su hormoonide tase muutuda. Kui inimene ei puhka korralikult, võib tekkida veepuudus, mis omakorda võib viia katkiste huulte ja rabeda nahani. 

6. Sööd rämpstoitu 

Õhtusöögiks jälle pitsa? Kuigi kiirtoit võib tunduda hea viis väsimuse korral end poputada, muudab selline ühekülgne toitumine inimese veelgi väsinumaks. 

7. Oled kohmakam kui tavaliselt 

Kui komistad sageli asjade otsa, võib see olla märk sellest, et oled kurnatud. Unepuudus võib nõrgestada keha motoorset reaktsiooni. 

8. Aeg-ajalt kaob isu

Vahele jäetud eined võivad samuti viidata kurnatusele. Söömata jätmine süvendab väsimust. Proovi sundida end sööma tasakaalustatud ja toitaineterikkaid eineid isegi siis, kui sa tõesti ei tunne nälga. 

9. Sa ei maga hästi

See võib tunduda veider, aga suure väsimuse korral võib olla isegi raskem magama jääda. Kurnatusega toodab keha öö kohta liigselt hormoone ja tekib sarnane olukord nagu öövahetuses töötajatel. 

10. Sa ei suuda keskenduda

Vaatad tööl monitori ja lihtsalt ei suuda keskenduda? Su kognitiivsed funktsioonid kannatavad, kui inimene on väga väsinud. Seega tuleks lasta nii kehal kui ka vaimul puhata! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles