Retseptisoovitus: päkapikupoiss ehk peekonisse mähitud pikkpoiss verivorstiga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peekonisse mähitud pikkpoiss. Pilt on illustreeriv.
Peekonisse mähitud pikkpoiss. Pilt on illustreeriv. Foto: Vida Press

Aastalõppu jäävad pühad ja pidustused kipuvad pahatihti rahakotile laastavalt mõjuma, kuid pisut perenaiselikku kavalust ja targasti talitlemist võimaldavad ka liigselt priiskamata katta puhtast toorainest ja põnevatest maitsetest tulvil uhke jõululaua.

Daily tootearendusspetsialist Evelin Bauman soovitab isemoodi jõulupraeks pisut ebatraditsioonilist kooslust – hakklihasse mähitud verivorste. Tulemuseks maitseküllane ja pisut uhkeldav praad, mida sobib serveerida ubinate hapukusega rikastatud ja ahjus valmistatud köögiviljadega.

Päkapikupoiss ehk peekonisse mähitud pikkpoiss verivorstiga

Koostisosad:

  • 600 g hakkliha (sea-veise)
  • 1 muna
  • 70 g sepikut
  • 200 g vett
  • 1 sibul (60 g)
  • 2 küünt küüslauku
  • Soola
  • Pipart
  • 120 g verivorste (soovitavalt pikemaid ja peenemaid)
  • 150 g viilutatud peekonit

Valmistamine:

Alusta hakklihasegu valmistamisest. Leota sepik veega pehmeks, sega hakklihaseguga, lisa muna, väiksemaks hakitud valge sibul, purustatud küüslauk, sool ja pipar ning sega kokku.

Vormi hakkmass kaheks piklikuks pätsiks ja aseta ühele neist pikk ja peenike verivorst ning aseta siis teine pätsike selle peale. Vormi päts uuesti ilusalt ümaraks ja pisut piklikuks ning kaunista peekoniviiludega. Suru peekoniviilud otsapidi pätsi alla kokku – nii jääb lõpptulemus silmale kaunim.

Küpseta päkapikupoissi 180-kraadises ahjus ca 30 minutit. Ahjust välja võttes lase roal pisut seista, et lihamahlade liikumine peatuks ning alles siis serveeri valminud hõrgutis koos ahjujuurikatega.

Nipp! Peale liha küpsemist võid tekkinud praeleemest valmistada mõnusa kastme, mille koostises jahu, vesi, praeleem, toiduõli ja pohlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles