Kaks täiesti erilist aastalõpukokteili: veriapelsinilimonaad ja pirni-kardemoni-laimikokteil

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombucha
Kombucha Foto: Koolibri

Miks mitte proovida neil pühadel midagi täiesti erilist? Raamatu «Kombucha ehk teeseenejook» autor Louise Avery jagab meiega kaht enda lemmikkokteili.

VERIAPELSINILIMONAAD

Elasin 20. eluaastatel mitu aastat Roomas, kus läksin detsembrist maini igal hommikul Trastevere turule, istusin purskkaevu juurde ja tellisin hommikukohvi kõrvale erepunase spremuta (värskelt pressitud veriapelsinimahla). Nostalgiast sündiski siinne retsept. Koostasin kaks retsepti eri koguse apelsinidega, et jooki võiks juua kas kohe värske hommikumahlana või pudelisse villitud gaseeritud joogina, mis meenutab rohkem mulliga limonaadi või õhtust napsi. Esimest neist kõlbab kohe tarvitada!

Mina kasutasin teeseenekokteili valmistamiseks Angosturabitterit, taimset alkohoolset jooki (44,7 alkoholi mahuprotsenti), mis sisaldab ürte, vürtse ja emajuurt. Üks meie majapidamise nurgakive, bitter, annab väikses koguses lisatuna täidlase ja sügava maitse. Alkohoolseid ja alkoholivabubittereid toodavad paljud ettevõtted, osa neist on ürdised, osa puuviljased. Tegemist on hõrgu viimase hetke lisandiga, mis sobib igale joogile.

Valmistamine:

  • 2 veriapelsini
  • umbes 2 l maitsestamata teeseenejooki (vt lk 20) tempimiseks
  • Proseccot või muud vahuveini tempimiseks (soovi korral)
  • tsitruse- või käsimahlapress

PORTSJONEID: 4–6

Pressi veriapelsinidest mahlapressis mahl välja. Peaksid saama umbes 200 ml mahla.

Sega värskelt pressitud apelsinimahl teeseenejoogiga vahekorras 1/3 mahla 2/3 seenevee kohta ning joo kohe värskendava hommikujoogina ära.

MÄRKUS. Jooki võib tempida kas Prosecco või muu vahuveiniga, et matkida Bellini või Mimosa kokteile. Tee seda karboniseerimata teeseenejoogiga, et jook ei ajaks üle ääre!

Limonaadi valmistamine:

  • 1 veriapelsin
  • umbes 500 ml maitsestamata teeseenejooki (vt lk 20) tempimiseks
  • paar tilka Angosturabitterit serveerimiseks
  • apelsinikoore keerdus riba kaunistuseks (soovi korral)
  • tsitruse- või käsimahlapress
  • õhukindla korgiga 500 ml klaaspudel

PORTSJONEID: 4–6

Pressi veriapelsinist mahlapressis mahl välja. Peaksid saama umbes 100 ml mahla.

Vala see pudelisse ja tembi teeseenejoogiga, jättes pudelisse 1 cm õhuvaru, seejärel sulge kork tihedalt.

Jäta suletud pudel 1 päevaks toatemperatuurile, seejärel hoia kuni 1 nädal enne serveerimist külmikus.

Serveeri külmalt jääga täidetud klaasides, millesse on lisatud täiendavaks maitseks paar tilka Angostura bitterit. Kaunista soovi korral keerdus apelsinikooreribaga.

Kombucha kokteilid
Kombucha kokteilid Foto: Koolibri

PIRNI-KARDEMONI-LAIMIKOKTEIL

Lisaks tervislikele päevastele jookidele tahtsin valmistada toimiva alternatiivi õhtusele napsile. Siinne teeseenejook on viskikokteili alkoholivaba vaste. Tegemist on peene joogiga, millest saab kindlasti külaliste lemmik, mis pakub neile võimalust koostisaineid ära mõistatada.

Kagu-Aasiale omastest kardemoni ja laimi maitsetest inspireeritud jooki on lihtne kodustes tingimustes valmistada ning sel on palju maitsenüansse. Mina kasutan tavaliselt pirnisorte Conference või Bartlett ning pesen need korralikult puhtaks, kuid ei koori. Mulle meeldib koore tekitatud hägus vedelik, aga kui eelistad piimjasvalget mahla, siis koori pirnid enne mahla pressimist ära.

Valmistamine:

  • 1 suur pirn või 2 väikest
  • 1/2 laimi värskelt pressitud mahl
  • 1 kardemonikaun
  • pisike näpuotsatäis soola
  • umbes 400 ml maitsestamata teeseenejooki (vt lk 20) tempimiseks
  • mahlapress (külmpress)
  • õhukindla korgiga 500 ml klaaspudel

VALMIS KOGUS: 1 PUDEL

PORTSJONEID: 2–4

Pressi pirnist mahlapressis mahl välja. Peaksid saama umbes 100–150 ml mahla. Vala see koos laimimahlaga pudelisse.

Ava kardemonikaun, eemalda seemned ja lisa mahlale. Lisa soola ja tembi jooki teeseenejoogiga, jättes pudelisse 1 cm õhuvaru, seejärel sulge kork tihedalt.

Pane suletud pudel otse külmikusse ja lase kardemoniseemnetel 24 tundi tõmmata.

Raputa pudel järgmisel päeval õrnalt n-ö ärkvele, vala jook välja ja naudi.

MÄRKUS. Mina eelistan juua seda jooki värskest peast, kui see pole veel karboniseerunud ja kardemoni maitset on küll tunda, kuid see ei käi kõigest üle. Võid katsetada, jättes joogi 2–3 päevaks külmikusse, et maitsed jõuaksid seguneda ja jook karboniseeruda.

KARDEMONIL on oma raviotstarve ja seda kasutatakse selliste seedehäirete leevendamiseks, nagu kõrvetised, iiveldus ja kõhugaasid, samuti diureetikumina jääkainete eemaldamiseks kuseteedest, neerudest ja põiest. Seda kasutatakse loodusravis afrodisiaakumi, immuunsüsteemi turgutaja ning põletikuvastase vahendina valu vaigistamiseks ja paistetuse alandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles