Uuring: kõige õnnelikumad on vanad naised, kelle mehed on surnud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Viimatise Inglismaal tehtud uurimuse kohaselt on naised vanemaks saades aina õnnelikumad. Nende vaimne tervis on kehvem kui meestel läbi terve elu kuni 85-aastaseks saamiseni, siis aga naiste õnnetunne suureneb, meeste oma aga väheneb.

Kõikidest jälgitud naistest kurtis vaimsete probleemide üle 21 protsenti – võrdluseks, vaid 16 protsenti mehi ütle sama. Psühhiaater Kate Lovetti sõnul võib põhjus olla koormas, mida naised peavad elu jooksul kandma – neil on palju kohustusi ja väga spetsiifilisi nõudmisi. Arstide sõnul aga panustab vaimse tervise paranemisse kõrges vanuses just tõsiasi, et siis on nende mehed juba surnud.

Lovetti sõnul oodatakse ikka veel naistelt, et just nemad hoiaks majapidamist töös, kui aga naised vanemaks saavad, siis koorem ka väheneb – lapsed kasvavad suureks ning vähenevad kohustused. «Vallalised, lesestunud või lahutanud mehed on haavatavamad depressioonist,» vahendab Newsweek Lovetti sõnu. «Paradoksaalsel kombel kujuneb depressioon aga välja tõenäolisemalt just abielus naistel.»

Uuringu käigus küsitleti rohkem kui 8000 inimest. Kõige kehvemas vaimses seisus on noored naised vanuses 16–24 aastat (28 protsenti), vanuses 25–34 kurtis 18 protsenti naisi vaimse tervise häirete üle. 24 protsenti naisi vanuses 45–54 sõnasid sama, aga kui naised said 85, langes see näitaja 14 protsendini.

Mehed on aga läbi elu püsivalt õnnelikud, mis muidugi ei tähenda, et ükski mees ei kannata vaimse tervise häirete all. Vanuses 16–64 ütles 16–18 protsenti meestest, et nad on vaimse tervisega hädas. Vanuses 65–84 vähenes see näitaja 13 protsendini, kuid pärast 85. eluaastat näitaja tõusis 19 protsendini. Tasub ka välja tuua, et meeste hulgas on suitsiid levinum kui naiste hulgas ja seda suisa kolm korda. Tõenäoliselt on põhjus selles, et naised otsivad abi suurema tõenäosusega kui mehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles