Retseptisoovitus: kaheksa aarde puder

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toiduklubi

Kaheksa aarde kummarduse pudru või supi nimi inglise keeles on Eight Treasures Congee ja seda söövad hommikuti näiteks Shaolini templi mungad. Samuti kasutatakse seda Hiina toiduteraapias, sest see on hea seedimisele ning selle osad on mugandatavad personaalsele tervisevajadusele või aastaajale, kirjutab Toiduklubi «Toiduga sõbraks».

Nimi on selle roa sisu väljenduseks. Puder sisaldab kaheksat kõrge toiteväärtusega toiduainet, mis tagavad vajaliku energia, valgud, kiudained, vitamiinid ja mineraalid, et päev hea alguse saaks. Retsept võib sisaldada erinevaid teravilju, ube, pähkleid, seemneid, kuivatatud puuvilju ja muud kasulikku. Valmistamine on lihtne, kuid võtab aega.

Meie versiooni valmistamiseks vajad 2 spl mungoa ube, 2 spl musti ube, 2 spl punaseid ube, 4 spl pruuni riisi (kasutatakse palju punast ja musta riisi), maapähkleid, mandleid (kasutatakse pigem Kreeka pähkleid), 5 punast datlit, 2 spl rohelisi läätsi. Kogusest jätkub viiele. Kaunistasime granaatõunaseemnete ja chia seemnetega.

Valmistamiseks, panime alustuseks kuivatatud mungoa oad, mustad oad, punased oad, läätsed, maapähklid ja mandlid eelmisel õhtul vette likku. Kui kasutad punast või musta riisi, siis võiks ka need hommikul leos olevale toorainele vähemalt tunniks lisada (pruuni riisi lisasime meie keetmisel). Peale leotamist loputasime oad ja pähklid, panime potti, lisasime riisi ja datlid ning kaks korda rohkem vett kui pudruaineid potis oli. Keetsime 1,5 tundi madalamal temperatuuril.

Roog on datlitest magusa maitsega, krõmpsuva tekstuuriga ning sobib hästi ka külmana söömiseks ja näiteks ka piimaga (hommiksöögihelveste asemel).

Miks selline pikk hommikusöögi valmistamise rituaal ette võtta? Enne kõike, sest SA OLED SEDA VÄÄRT. Me teame, et paljud inimesed saavad oma hommikusöögist vähesel määral vajalikke vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Puudujääkide tulemusel aga küsib meie organism toitu juurde ja selle tagajärjel kiputakse tarbima rohkem kui vaja on. See puder tagab täiskõhutunde, rahulolutunde ning annab mineraalid ja vitamiinid. Oled paremini tasakaalus ja jaksad rohkem. Muidugi pead ka oma teiste päevaste toidukordade eest hästi hoolitsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles