Miks jõulude ajal nii palju lapsi eostatakse?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Oled sa kunagi mõelnud, miks nii palju lapsi septembris sünnib? Tuleb välja, et selle taga on teaduslik põhjendus.

Ekspertide sõnul ei tasuks üllatuda, et nii palju beebisid just jõulude paiku eostatakse. Nimelt põhjendab seda asjaolu tõsiasi, et talvel paraneb nii sperma kvaliteet kui ka oovumi vastuvõtlikkus, samuti tõuseb talvekuudel seksuaalne aktiivsus.

Independent kirjutab värskest uuringust, kus leiti, et suvisel perioodil on sperma kvaliteet halvem ning päevade pikkuse muutumine mõjutab viljastumist. Samas pole mitte ainult bioloogilised muutused põhjuseks, miks saavad paljud rasedused alguse just talvel. Ka jahedam väline temperatuur toob kaasa selle, et nii mõnedki paarid veedavad linade vahel lõbusamalt aega.

Muidugi annavad hoogu ka aastalõpupidustused, mis muudavad meie käitumist ning teevad meid ulakamaks. Ning kuigi ühe statistika kohaselt müüakse detsembris kaks korda rohkem kondoome kui tavaliselt, näitab teine statistika, et just sel ajal toimub rohkem kaitsmata vahekordi. Uurijad võtsid asja kokku järgmiselt: «Andmed näitavad, et hooajalised sotsiaalsed sündmused tõstavad seksuaalset aktiivsust, vähendavad tõenäosust, et vahekord on kaitstud ja piiravad ligipääsu erinevatele teenustele.»

USAs läbi viidud andmeanalüüs näitas, et kõige populaarsem sünnikuupäev on 9. september, järgneb sellele kohe 19. september, mis tähendab, et arvestuslik viljastumisaeg jäi 17. detsembri ja 27. detsembri vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles