Seitse nippi, kuidas mitte tunda end jõulude ajal üksildasena

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi jõulud on pidude, ürituste ja koosviibimiste aeg, siis mitte kõik inimesed ei tunne ennast pühade ajal mõnusalt. Põhjuseid võib olla mitu – keerulised perekonnasuhted, halvad mälestused, südame- ja kaotusvalu. Kuidas aga sellisel juhul nii emotsionaalselt kui füüsiliselt toime tulla?

  1. Ära isoleeri ennast teistest. Isegi, kui sul on tunne, et sa ei suuda inimeste seas olla, siis tõrju seda tunnet ning käi üritustel ja kohtu inimestega valikuliselt, kirjutab Bustle. Selleks, et sa ei langeks täielikku masendusse, on vaja olla sotsiaalselt aktiivne, kuid tunda ära ka piir, millest üle minna ei tasu.
  2. Ära võta kõike, mis näed sotsiaalmeedias liiga tõsiselt. Me kõik teame, et enda elu võrdlemine teistega, eriti sotsiaalmeedias, ei pruugi olla hea mõte. Teiste suure «õnne» nägemine võib sind panna tundma ennast veel üksildasemana. Piira oma sotsiaalmeedia kasutamist, kui sa tunned, et see teeb su pühad veel raskemaks.
  3. Võta mõnus soe vann. Kui sa tunned distantseeritust teistest inimestest, võid muutuda külmaks ja melanhoolseks. Teadlased tegid mitu katset leidmaks seoseid füüsilise temperatuuri ja üksildust tekitavate tunnete vahel ning selgus, et kuum dušš või vann vähendab ärevust ja üksildust.
  4. Mõtesta ümber oma arusaamad. Kui sa juba tead ette, et tunned ennast jõulude ajal kurvalt, üksi ja stressis, siis võta seda kui aega, kus saad olla üksi, mediteerida ja mõtiskleda elu üle. Püüa leida sellest ajast midagi positiivset ja edasiviivat.
  5. Tee teistele head. Vabatahtlik töö või teiste aitamine aitab sul mõtteid mujale juhtida. Teadlased ütlevad, et altruism toimib isegi nagu antidepressant.
  6. Leia põhjuseid, miks naerda. Kuna naer vabastab positiivseid kemikaale meie kehas, siis mine vaatama komöödiafilmi või saa kokku oma sõbraga, kes alati ajab sind naerma.
  7. Ürita oma tunnetest aru saada ja kui vaja, palu abi. Vahest me eeldame, et me lähedased saavad aru, et me oleme kurvad, kuid nad ei pruugi, seega pole häbi asi nendele oma tundeid seletada. See aitab ka sul endal paremini aru saada, mida sa tunned.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles