10 tillukest südant

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal lisandus SOS-emade hoole alla 10 uut last, kellest noorimad on üheaastane poiss ja kaheaastased õde-venda.
Sel aastal lisandus SOS-emade hoole alla 10 uut last, kellest noorimad on üheaastane poiss ja kaheaastased õde-venda. Foto: SOS Lasteküla

Sel aastal on SOS-emade hoole alla lisandunud 10 uut last, kellest noorimad on 1-aastane poiss ning 2-aastased õde ja vend. Väikesed lapsed alles kohanevad uue eluga enda ümber, kuid juba on ühest inimesest saanud nende maailma kese, turvapunkt ning kallistuste majakas – nende SOS ema.

Ema Tiina perre lisandus kevadel kaheaastane rosinsilmne poiss. Paar kuud hiljem täienes tema pere veel nelja õe-vennaga, kellest pisimad on 2- ja 5-aastane poiss ja tüdruk. Esialgsed nutuga veedetud ööd on üle elatud ning nüüdseks on Tiina aru saanud, et vähemalt lähikuudel tuleb tal majapidamistöödega toime tulla nii, et kõik pere pesamunad ripuvad tema küljes – kes süles, kes hoiab käest, kes kleidisabast, aga lahti ei julge lapsukesed lasta mitte hetkekski – liiga ebaturvaline on nende jaoks olnud suur maailm nende ümber, liiga vähe on olnud inimlikke kontakte, soojust, armastust ja tähelepanu. Tegelikult pole seda kõike kunagi olnudki. Iga kord, kui ema Tiina peab silmitsi seisma laste eluga enne teda, valguvad ta silmad pisaraid täis ning ainus, mida ta sel hetkel teha suudab, on lapsed kõvasti kaissu haarata ning neid kogu jõuga kallistada.

Suur osa pere eelarvest kulub teraapiatele

Kõige suurem erinevus võrreldes tavaperes kasvava lapsega on SOS Lastekülas tugispetsialistide ning teraapiate osakaal, millele kulub suur osa pere eelarvest. Lastekülla jõudnud lapsed on pikki aastaid elanud armastuse ja turvatunde defitsiidis, neist enamikule on osaks saanud väga halvad kogemused. Lasteküla 22-aastane kogemus näitab, et pikkade aastate jooksul järjekindlalt teraapiatele ja erispetsialistidele kulutatud aeg tasub end kuhjaga ära.

SOS-emad saavad oma suure armastusega ravida laste hingehaavu ning pakkuda neile turvalist elukeskkonda, kuid igapäevaelu nõuab paraku ka rahalisi väljaminekuid. Keskmiselt viibib üks laps emade hoole all 15 aastat. Püsiannetajate igakuine toetus tagab lisaks ema hoolele väga vajalike erialaspetsialistide abi.

Täna me juba teame, et need väikesed jütsid, kes ripuvad praegu ema Tiina küljes, on paari aasta pärast elurõõmsad ning õnnelikud lapsed, kes armastavad elu ning usaldavad inimesi enda ümber. Meie ülesanne on ümbritseda ema Tiina turvavõrgustikuga, et ta saaks tegeleda vaid kõige olulisemaga – armastada oma lapsi iga päevaga aina rohkem!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles