Beebi sündis süda väljaspool keha

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldase seisundiga Vanellope Hope Wilkins.
Haruldase seisundiga Vanellope Hope Wilkins. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

Inglismaal Glenfieldi haiglas väljaspool keha asunud südamega sündinud Vanellope Hope Wilkinsile tehti organi õigesse kohta paigutamiseks kolm operatsiooni, mille laps kenasti üle elas.

Lapsel polnud keisrilõike abil sündides rinnakut ehk rinnaluud, kirjutab BBC. Tal esineb äärmiselt haruldane seisund, ectopia cordis. Seda esineb miljonitest sündidest vaid mõnel korral.

Glenfieldi haigla esindaja ei tea Ühendkuningriigis ühtegi teist sama haiguse juhtu, kus laps oleks ellu jäänud. Beebi vanemate, Naomi Findlay (31) ja Dean Wilkinsi (43) sõnul on   Vanellope tõeline võitleja.

Vanellope Hope Wilkins kolmenädalalaselt koos vanematega.
Vanellope Hope Wilkins kolmenädalalaselt koos vanematega. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

«See oli suur šokk, kui ultraheli näitas, et lapse süda asub väljapool rinnakut. Me olime hirmul, sest ei teadnud, mida edasi teha,» rääkis Naomi. Paar tegi tasulise veretesti ja sai teada, et lapsel pole kromosoome puudutavaid kõrvalekaldeid ning otsustas pärast seda rasedust mitte katkestada.

Dean tõdes, et neile soovitati rasedus katkestada, sest lapse ellujäämise lootus oll väga väike ning keegi peale paari enda ei uskunud seda. Naomi ütles, et ei suutnud rasedust katkestada, sest pisike süda juba selleks ajaks tuksus. «Raseduse ajal andis tema sitkus mullegi jaksu jätkata,» lausus Naomi.

Tüdruk oleks pidanud sündima jõuluõhtul, kuid sündis keisrilõike abil 22. novembril, et vähendada nakkuste ja südame kahjustumise ohtu. Sünnitusel osales umbes 50 haiglatöötajat.

50 minutit kestnud sünnituse jooksul läbis beebi kolm operatsiooni. Viimasel operatsioonil pandi Vanellope enda nahk rinnakus oleva augu peale.

«Enne sündi paistis olukord väga kurb, aga nüüd näib see tunduvalt parem,» ütles laste kardioloog Frances Bu'Lock. Vanellopel läheb väga hästi ja ta on näidanud, et on väga tugeva loomuga.

Lapse oleks pidanud ootuste järgi sündima jõuluõhtul.
Lapse oleks pidanud ootuste järgi sündima jõuluõhtul. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

Ka USAs on selle seisundi järel ellu jäänud väga vahe lapsi. Nende seas Audrina Cardena, kes sündis 2012. aastal Texases. Temalgi paigutati süda rinnakusse tagasi ja laps sai pärast kolme kuud haiglast koju. Audrinale anti rinnaku kaitsmiseks nn plastikust kilp. 

Glenfieldi haigla esindaja hinnangul on Vanellopel pikk paranemistee ees. Tema suurim risk on nakkushaigused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles