Viis lihtsat nippi ideaalse ahjukana valmistamiseks

Ahjukana.

FOTO: Vida Press

Kuldpruuni nahaga mahlase ahjukana valmistamine võib esmapilgul tunduda keerulise ülesandena, kuid tegelikult mängivad hõrgus tulemuses võrdset rolli nii lisatavad maitseained kui ka mõned kavalad küpsetusnipid.

Talleggi tootekategooriajuht Heli Sepp jagab kasulikke nõuandeid, mida järgides on mahlane ahjukana jõululaual garanteeritud. 

Kuldpruuni naha saladus

Kaunilt kuldse nahaga ahjukana saladuseks on sulatatud või, millest pool tuleks määrida kana välispinnale. Ülejäänu segada näiteks salvei, rosmariini, peterselli, küüslaugu, basiiliku või sidruniga. Pühadehõngulise prae saamiseks sega või kuivatatud jõhvikate ja kaneeliga. Valminud segu tuleb seejärel viia näppude abil kananaha alla, rajades õrnade liigutustega teed liha ja naha vahel, kuni oled pääsenud maitseka seguga kõikjale.   

Maitsesta heldelt

Terve ahjukana valmistamine on lihtne ka algajale kodukokale, kuna poelettidel on saadaval juba eelmaitsestatud kanad ning see vähendab tublisti kokkaja vaeva ja ajakulu. Ka ise kodus kanaliha maitsestades on võimalusi lõputult. Lihtsamatest maitseainetest olgu nimetatud sool, pipar, sojakaste ja küüslauk, aga miks mitte proovida hoopis suitsust paprikat, trühvlisoola või aromaatsete ürtide segu, mis kõik annavad kanalihale unikaalse maitse. Ideaalis võiks jätta kana üle öö marineerima, sest siis jõuavad maitsed ka liha sügavamatesse kihtidesse imenduda.

Küpseta korrektselt

Alustuseks säti kana ahju rinnak vastu ahjuplaati – nii imenduvad küpsedes kõik mahlad muidu rasvavaese filee sisse. Kui pool küpsetusajast on möödas, tuleks kana teistpidi keerata, et ka alumine pool saaks oma osa mahladest. Kellele meeldib kuldpruun ja pisut krõbedam kana, võib vahetult enne valmimist asetada ahjuplaadile ahjuresti ja sellele kana. V-kujuline rest on selleks parim, sest võimaldab õhu paremat pääsemist kana alla ning seeläbi paremat pruunistumist.

Mängi temperatuuriga

Kuumuta ahi 220-kraadini ja pruunista kana 15 minutit. See takistab lihamahlade väljavalgumist ja aitab kaasa isuäratavalt kuldse jume tekkimisele. Alanda seejärel temperatuur 180-kraadini ning jätka kana küpsetamist. Arvesta, et terve broiler küpseb antud temperatuuri juures umbes 1,5 tundi ning liha küpsust saab kontrollida lihatermomeetriga. Valmis kanaliha sisetemperatuur peaks olema kõige paksemast kohast mõõdetult 70-75 kraadi. 

Lase lihal puhata

Liha valmistamise väga oluline moment on lasta lihal puhata. Otse ahjust võetult lõikama hakates riskid sellega, et mahlad jooksevad välja ning tulemuseks on kuiv ja vintske liha. Selle asemel võta kanapraad ahjust ning jäta pliidile 15 - 20 minutiks seisma. See võimaldab lihamahlade liikumisel peatuda.

Tagasi üles