Võta rahulikult: uuring kinnitab, et liiga palju mänguasju pole lastele hea

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuigi lapsevanemad on seda ammu kahtlustanud, on nüüd teaduslikult tõestatud, et väikelastele pole vaja palju mänguasju ja pigem mõjub see nende arengule halvasti.

Väljaandes Infant Behavior and Development avaldati uuring, millega leiti, et kui lapsel on korraga väljas palju mänguasju, siis rikub see mängu kvaliteeti. Mida vähem asju lapsel käepärast on, seda paremini suudab ta keskenduda ja mängib loomingulisemalt.

Teadustöö kirjutanud tööterapeudid jälgisid kahte mängivate laste gruppi. Ühes grupis oli vaid neli mänguasja, teises 16. Neil, kel oli vähem asju, kestis mäng kauem ning nad kasutasid mänguasja rohkem erinevatel viisidel.

Kui teil on koju kogunenud väga palju mänguasju, siis ei tasu neid lapsele korraga kätte anda. Hoia osa asju näiteks kapi otsas ja tee aeg-ajalt vahetust, et lapsel oleks vaheldust. Kui ta pole mõnda vanemat mänguasja tükk aega näinud, on see jälle nagu uus ja pakub palju lusti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles