Treener Heikki Mägi soovitab: toitumiskava nipp, mis aitab kokku hoida aega ja raha!

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Arvan, et ei eksi, kui julgen väita, et sul on alati kiire ning igapäevaste kulutuste jaoks mõeldud eelarve lõhki. Seetõttu võib ühe toitumiskava jälgimine tunduda ebareaalne. Jagan täna sinuga ühte reaalset nippi, mida ise väga tihti rakendan. Hoian sellega kokku nii toidu valmistamisele kuluvat aega kui ka raha, kirjutab keskkonna Fitlap.ee looja, peatreener ja toitumisnõustaja Heikki Mägi.

Toon sulle näite elust enesest. Käisin nädalapäevad tagasi Rimis. Olin näinud telekast reklaami, et lõhefilee oli tollel päeval saadaval soodushinnaga. Tunnistan, et tavahinnaga ei tõuse mul käsi väga lihtsalt seda ostma. Aga hind oli nii hea, et läksin ja ostsin kohe kolm suurt pooleteistkilost fileed.

Kui mõtled, et kogu see kalalaar läheb ju halvaks, siis mul on selle tarbeks paar nippi. Esiteks panin kolmest kalafileest kaks kohe sügavkülma paremaid päevi ootama. Alati vajadusel hea võtta.

Aga minu nipp aja kokkuhoidmiseks seisneb selles, et tarvitasin selle ühe kalafilee järgmise viie päeva jooksul ära. Fileerisin ja soolasin selle endale külmkappi karpi. Mõtle – üle kilo kvaliteetset kalafileed õhukeste ja maitsvate viiludena kiirelt kättesaadav.

Kui tavaolukorras ei ole seda kilo lihtne ära tarbida, siis ehitasin enda (ja ka oma pere) toitumise ümber selle lõhefilee. Sõin seda neli päeva järjest erinevatel toidukordadel. Mitte küll iga toidukorra ajal, ent kaks-kolm korda päevas sai küll kala söödud. Hoidsin kokkamise pealt ikka korralikult aega kokku.

Kas vastikuks ei läinud? Pean tunnistama, et kui midagi maitseb hästi, siis ei ole mul mingi probleem seda toitu mitu korda päevas või mitmel päeval järjest süüa. Vahel sõin toorelt soolatult, vahel praadisin jne. Erinevaid valmistusviise on sadu. Sõin lõhet nii omleti, tatra, riisi, kartuli kui ka mõne muu lisandi kõrvale. Ehk lõhe (valgu- ja rasvaallikas) jäi alati samaks, ent vahetasin süsivesikuallikaid ning vabavara köögivilju.

Ja saigi see lõhe märkamatult enne oma parimate päevade möödumist ära söödud.

Järgmisel nädalal saan ehk hea hinnaga kana. Mine tea. Kindlasti jälgin soovitust süüa kala paar korda nädalas edasi, ent peatähelepanu pööran siis kanale. Kuigi kana säilimist soolamine ei pikenda, siis kanatoidu olen teinud lihtsalt kaheks päevaks ette valmis. Veiselihal on ka vaakumpakendatult sageli päris kauged aegumiskuupäevad. Otsi poest allahindlusi.

Kas vitamiinidest ja mineraalidest tuleb puudus?

Tervisliku toitumise alus on mitmekesisus. Ilmselgelt tekib probleem siis, kui sööd kuude kaupa järjest ainult ühte ja sedasama toitu. Kui aga vahetad toiduaineid, siis probleeme ei teki. Isegi siis, kui üks toiduaine jääb mingi lühikese aja vältel samaks. Sa ei söö seda lõhet ju kaks kuud järjest igaks toidukorraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles