Miks on tähtis palju vett juua?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi on hea.
Vesi on hea. Foto: Vida Press

Toiduklubi «Toiduga sõbraks» toitumisnõustajad selgitavad, miks tuleb oma tervise hoidmiseks juua piisavalt puhast vett.

Täiskasvanutel on veevajadus 28–35 ml kehakaalu kilogrammi kohta (ligikaudu 1 ml 1 kcal toiduenergia kohta), siia alla kuulub ka toitudest näiteks puu- ja köögiviljadest, suppidest ning hautistest saadav vesi. Vedeliku vajadus suureneb füüsilisel koormusel, higistamisel, kõhulahtisusel, suurenenud soola tarbimisel ja mõnedel tervislikel põhjustel.

Üldiselt juhindudes janutundest suudab enamik terveid inimesi rahuldada oma veevajaduse. Kuid, kas janu korral jood vett või eelistad midagi muud juua?

Eelista vett, sest puhas vesi annab sinu kehale seda, mida see vajab, et igapäevase toimimise käigus (hingamine, ainevahetus, higistamine, mürkainetest vabanemine) kaduma minevaid vedelikke taastada ja efektiivselt toimida. Vesi ei sisalda lisatud suhkruid, maitsetugevdajaid ja/või muid lisandeid, mis on tänapäeval tavapärasteks osadeks limonaadides, maitsevees ning spordi- ja energiajookides. Nende lisandite töötlemine võib sinu kehale raskusi tekitada.

Mõnikord võivad inimesed – eriti need, kes ei tarbi piisavalt köögivilju ja puuvilju- ajada segamini nälja- ning janutunde. Kui sa siis magustatud jookide poole pöördud, võib see põhjustada liigse energiasaamise. Üks suurimaid ülekaalulisuse põhjustajaid on just magusate jookide joomine, sest oleme hakanud veejoomist just nendega asendama. Samas ehk mõistmata, kuidas see meile mõjub.

Kas teadsid, et veepuudus võib avalduda peavalu või lihaskrampidena?

Eelista janu korral vett ka sellepärast, et kui sinu keha saab piisavalt vedelikku, on sinu nahk paremini niisutatud, kenam ja siledam ning erinevaid veepuudusest tulevaid terviseprobleeme ei esine. Oled õnnelikum ja energilisem.

Kui armastad maitsega jooke, siis lisa tavalisele veele kurki, erinevaid maitsetaimi (piparmünti, tüümiani, rosmariini) ja tsitruseid (sidrunit, laimi või apelsini) või marju (maasikaid, vaarikaid, pohli, mustikaid, sõstraid). Täpselt enda maitse järele ja erinevates kombinatsioonides. Tee hommikul kannu valmis, lisa soovi korral veel jääd, ja sul on kohe mitmeteks tundideks meeldiv keelekaste olemas. Miks mitte alustada oma päeva ka kontoris uue rituaaliga, hommikuse maitsevee valmistamisega?

Mõnusat vee joomist, head tervist ja toredaid toiduelamusi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles