Eestipärased krõmpsud suupisted seanahast, -kõrvadest ja -sabast

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krõbedad seasnäkid.
Krõbedad seasnäkid. Foto: Toiduakadeemia

Sealiha on ajast aega krooninud Eesti rahva toiduvalikut, kuid reeglina valmistatakse süüa rohkem tuntud sealihalõigetest – kaelakarbonaadist, sise- või välisfileest, tagatükist või abalihast. Vähem teatakse aga, et tegelikult kõlbab süüa peaaegu terve siga ja hõrgud suupisted valmivad näiteks seanahast, -kõrvadest ja -sabast. 

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul peaks iga tubli toiduvõlur püüdma austusest tooraine vastu leida kasutust tervele loomale ning mahlane ja maitsev siga on selleks fantaasiaküllane mängumaa.

Saabuva nädalavahetuse tuules soovitab ta katsetada Toiduakadeemia kokkade Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee poolt loodud suupistete retsepte vähemtuntud sealihatükkidest. Krõmpsud ampsud seanahast, -kõrvadest ja -sabast sobivad nautimiseks nii seltskondlikul koosviibimisel, perekondlikul filmiõhtul, aga ka eelroana enne suuremat kõhutäit.

Seanaha krõpsud

Koostisosad:

  • 10x20 cm seanahk (sobib ka ise lõigatud nahk seakõhult)
  • Õli
  • Sool
  • Pipar

Valmistamine:

Pintselda nahatükk mõlemalt poolt õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Seejärel  aseta nahk ahjurestile ja küpseta 190 kraadi juures tund aega.

Kindlasti pane ahjuresti alla ka ahjuplaat, et tilkuv rasv ahju ei rikuks.

Kui nahk on kõva ja krõmpsuv, võta see ahjust välja ja lase jahtuda. Enne serveerimist murra krõbe nahk tükkideks.

Seakõrva ja seasaba snäkid

Koostisosad:

  • 4 seakõrva
  • 8 seasaba
  • 5 loorberilehte
  • 2 spl soola
  • 2 l õli friteerimiseks
  • 200 g jahu
  • 3 muna
  • 300 g panko riivsaia

Valmistamine:

Alustuseks pese kõrvad ja sabad hoolega külma vee all puhtaks ning keeda seejärel kolm tundi soola ja loorberiga maitsestatud vees. Pärast keetmist jahuta. Kõige parema tulemuse saad, kui hoiad neid üleöö külmikus.

Enne friteerimist lõika kõrvadest pikemad ribad ning sabadest lühemad jupid ning aja õli paksu põhjaga potis või fritüüris kuumaks.

Paneeri sabad ja kõrvad jahu, muna ja pankoga. Eriti krõbeda tulemuse saamiseks võib suupisted katta kahekordse paneeringuga.

Kõige lõpuks friteeri seatükid kuumas õlis kuldseks ning serveeri aasiapärase kastmega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles