SÕBRANNA.EE kohustuslik hooajasoovitus: jõuluaja lahutamatu osa on hygge

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee moeblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sam Kovak Alamy / VidaPress

Kuum kakao, kaasahaarav raamat, soe pleed ja vaikselt praksuv kamin – on raske leida hetke, mis oleks veel rohkem hygge. Hygget ei saa sõnadega seletada, seda peab tundma, kuid lihtsalt öeldes on see taanlaste oskus nautida elu lihtsaid ja ilusaid pisiasju, mis meid õnnelikuks teevad. Ja pole paremat aega hubaseks ajaveetmiseks kui jõuluaeg.

Selleks, et hygget mõista pole paremat hetke kui praegune. Haara käeulatusse kuum tee või oma lemmik kaneeliga cappuccino ja süüta mõned küünlad. Kui oled jõulufänn nagu mina, võid panna taustaks mängima akustilise jõululaulude playlisti ja vajadusel kerida ennast sooja pleedi sisse.

Hygge (hääldatakse hooga) on retsept avamaks taanlaste elu nautimise kunsti. Seda tõlgitakse tihti kui hubasust, kuid tegu pole pelgalt sõnaga. Pigem on hygge tunne või kogemus. Oluline on õige atmosfäär ja armastatud inimesed ümberringi või siis ainult sina ise, soojas toas mõnusa teetassi ja raamatuga, akna taga lumetuisk.

Sõna hygge tuleb tegelikult norra keelest ja tähendab originaalis heaolu. Taanikeelsete tekstide hulgast avastati see sõna esmakordselt 18.sajandil ja on sellest ajast saati kasutusel.

Tegelikult pole hygge hetkede loomises midagi keerulist. Oluline on tekitada mõnus ja hubane keskkond ning võtta teadlikult aega selle nautimiseks. Lülitada töömõtted välja ja puhata. Kindlasti ei ole sellised hetked kellelegi võõrad. Hygge alla kuulub ka oma lemmiksarja vaatamine, mõnusalt pleedi sees istudes. Ära ainult küünlaid unusta süüdata!

Üldiselt on hygge tunde loomiseks erinevaid võimalusi, kuid Meik Wiking, Kopenhaageni õnnelikkuse uuringute tegevjuht, toob oma väikeses hygge raamatus välja kümme peamist komponenti, millest peaks lähtuma.

  1. Atmosfäär – valgus peaks olema mahe, lülita välja eredad tuled ja süüta küünlad
  2. Kohalolu – ole hetkes ja pane nutiseadmed kõrvale
  3. Nauding – luba endale midagi meelepärast, näiteks tükk kooki või tahvel šokolaadi
  4. Võrdsus – lähtu suhtlemisel põhimõttest „rohkem meie kui mina“
  5. Tänulikkus – tunneta seda
  6. Harmoonia – tegemist ei ole võistlusega, ei pea oma saavutustega suurustama
  7. Mugavus – põhiline on olla lõõgastunud
  8. Vaherahu – ei draamale! Jäta arutelud poliitika üle teiseks korraks
  9. Ühtekuuluvus – rääkige sõprade või perega ühistest mälestustest
  10. Peavari – näiteks kodu, mis on turvaline tsoon, kus on hea rahulik olla

MILLISED RIIDED TOAS?

Riided on mõnusa enesetunde tekitamise juures olulise tähtsusega. Selleks, et end mugavalt tunda pane jalga (pehmed) venivast materjalist püksid, näiteks retuusid või paksud dressipüksid ja selga soe pusa või oversized kampsun, kuhu mõnusalt sisse pugeda. Talvehooajal ei tohiks unustada villaseid sokke, sest ainult soojas hoitud jalad aitavad hoida soojust kogu kehas.

MILLISED RIIDED VÄLJAS?

Väljas on miinuskraadid, lund tuiskab krae vahele ja viimane asi, millele parasjagu mõelda, on hygge väljanägemine. Taanlased teavad, mida tähendab külm ilm ja sellepärast armastavad nad salle. Mida suuremad, seda paremad. Suur sall on parim abivahend, et takistada lume tuiskamist krae vahele ja ühtlasi ka mõnusalt stiilne paista. Teine oluline märksõna on kihiline riietumine. Hea õnne korral saad kihte vähemaks võtta või siis vajadusel teise kampsuni peale visata, sest hygget ei saa tunda külmetades.

Hygge meeleolu aitavad luua:

  • Hygge nurgake – mõnus koht kodus, kus istuda ja näiteks raamatut lugeda, soovitatavalt paljude patjade ja pleediga
  • Kamin – elus tuli annab õige emotsiooni
  • Küünlad – kui pole küünlaid, pole hygget
  • Puidust tehtud asjad – Taanis on taaskord väga populaarsed puidust laste mänguasjad
  • Looduslähedus – lisaks puitmööblile kuuluvad siia ka lambanahad, metsast toodud oksad ja miks mitte lausa käbid
  • Raamatud – võta kätte see raamat, mis juba ammu ootab lugemist
  • Vintage – taanlased armastavad väga asju, millel on juba ajalugu, näiteks vanad lambid ja mööbel
  • Tekid/pleedid ja padjad – et ennast hästi tunda ja mitte külmetada

Õhtuteks, kui pole plaane, oled väsinud ja tahaksid lihtsalt kodus olla, on hea varuda mõned põhiasjad: küünlad, kvaliteetne šokolaad, lemmik tee, lemmik raamat, lemmik sari, mõnus paar villaseid sokke, soe kampsun, märkmik, muusika või fotoalbum. Kaalu näiteks oma reisifotode välja printimist ja albumisse panemist. Pole midagi mõnusamat kui sooja teki sees istudes reisimuljeid meenutada

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles