Sünnitraumaga pisike Joanna vajab ravitoidusegu

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Joanna.
Pisike Joanna. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Kui senini sai Joanna toituda tavalisest piimasegust, siis nüüd vajab ta kasvamiseks ja arenemiseks spetsiaalset kõrgekalorilist ravitoitu.

Pärnu tüdruk sündis raskes hapnikupuuduses ning tänaseks on tüdrukul diagnoositud pärilik ainevahetushaigus, teatas Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond. Lisaks on lapsel hulgiorganpuudulikkus ning tulenevalt sünnitraumast ränk kesknärvisüsteemi kahjustus, mis avaldub arengupeetuse, neelamishäire ja tetrapareesi ehk kõikide jäsemete jäikusena. Tüdrukul on ka epilepsia ja probleemid kehatemperatuuri hoidmisega, mistõttu vajab ta pidevat jälgimist.

TÜ kliinikumi lastefond on alates 2016. aasta sügisest toetanud Joanna toitmissüsteemide ostu ja toitmispumba renti ning lisaks ka aspiraatori soetamist hingamisteede puhastamiseks. Kui varem toideti tüdrukut sondi kaudu tavalise piimaseguga, siis nüüd vajab ta kasvamiseks ja arenemiseks spetsiaalset kõrgekalorilist ravitoitu.

Joanna ema sõnul on lapse olukord olnud viimasel ajal suhteliselt stabiilne ning seisund muutumatu. Lapsevanem nentis, et kui Joanna sai aastaseks, soovitasid arstid ravitoidule üleminekut. Kuna nüüd on lapse kaal seisma jäänud ning ema ja arstid kardavad, et laps ei saa tarvilikke vitamiine ning piisavat päevast kaloraaži kätte, on spetsiaalne ravitoit lapsele hädavajalik.

Lastefond aitab katta Joanna ravitoidu ja toitmissüsteemide ostu ning toitmispumba rendi kulud järgneva 12 kuu vältel kokku kuni 4604 euroga.

Tüdruku ema sõnul on lastefondi toest Joannale väga palju abi ning tulenevalt soovist ka ise midagi tagasi anda, liitus ta lastefondi iga-aastase põhikampaania Üleannetus korraldusmeeskonnaga, et avaldada tänu nii annetajatele kui ka vabatahtlikele, kelle toel lastefond tegutseb.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves ütles, et võttes lühidalt kokku aasta, mille kestel on Lastefondi põhirõhk olnud ravitoidu temaatikal, võib olla tulemusega rahul. «Oleme aasta jooksul toetanud 26 last, kogunud annetusi, et saaksime nende toetamist jätkata, ning teavitustöö tulemusel on meieni jõudnud uusi abi vajavaid lapsi, mille üle oleme väga õnnelikud,» nentis ta. Ilves lisas, et kuigi suurem kampaania praeguse aastaga lõpeb, jätkub lastefondi töö ravitoitude teemaga seni, kuni leitakse lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles