Karm õppetund: lapsed, keda koolitöödes ei aidata, kalduvad enesetapule

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

Lapsed vanuses 12–17 kalduvad seitse korda suurema tõenäosusega suitsiidile, kui nad ei tunne vanemate tuge, paljastab hiljutine uuring.

Vanemate suhtumine oma lapsesse mõjutab oluliselt lapse vaimset tervist. University of Cincinnati kahe teadlase uuring näitas, et vanemate ja laste suhtlus on olulisem kui kunagi varem. Professor Keith Kingi sõnul peavad lapsed tundma, et vanemad toetavad neid. Kahjuks paljud lapsed seda ei tunne.

Kõige mõjutatavam iga lastel on 12–13 eluaastat. Selles vanuses lastel, kes ei tunneta enda vanemate toetust, mõtlesid viis korda suurema tõenäosusega enesetapumõtteid. Seitse korda tõenäolisemalt jõuavad need lapsed selleni, et plaanivad või proovivad võtta endalt elu.

Sinna gruppi kuulusid enamjaolt lapsed, keda vanemad ei aidanud kodustes töödes ning harva kuulsid mõnd tunnustavat lauset. King ütleb, et oluline on öelda lapsele mõni hea sõna, pakkuda tuge töödes ja tegemistes. Peale 13. eluaastat see risk väheneb, kuid 16–17-aastaste puhul, kes ei tunne vanemate tuge, mõtlevad suitsiidile kolm korda tõenäolisemalt kui teised eakaaslased, kirjutab TheSun.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles