Kuidas öö ja päev mõjutab näonaha tervist?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuna öö jooksul inimese naharakud uuenevad, siis just hommikul näeme välja kõige nooremad ja värskemad. Kuidas aga ööpäevane tsükkel mõjutab näonaha olukorda üldisemalt?

Uuringud näitavad, et naha tervist mõjutab väga suurel määral hea uni ja kõige parem on hommikul üles ärgata umbes kell 10, sest just siis on nahk kõige säravam ja kaunim, kirjutab Daily Mail. Näonahk eraldab õli kõige rohkem keskpäevast, kuni kolmeni öösel. Seega pärastlõunal näeb nahk välja kõige väsinum. Õhtuti on kõige mõttekam kanda näole kreeme, sest naha imenduvus on kõige parem.

Naha tervist mõjutab enim nahahooldus ja dieet, kuid suurim mõjutaja on ka meie  n-ö «kehakell». 2017. aastal võitsid teadlased isegi Nobeli preemia selle eest, et avastasid geeni, mis determineerib keha päevast rütmi. See kõik mõjutab seda, kuid me elame harmoonias keskkonnaga ja millised haigused meid kimbutavad.

Teadlased ütlevad ka, et kortsud on hommikuti vähem nähtavad, kuid päeva jooksul kipuvad nad jälle nähtavale tulema. Kuna öösel kaotab nahk vett, siis soovitatakse hommikul nahka niisutada, kas vee või puhastuvahendiga. Hea naha tasakaalu tagab vähene rasueritus ja rohke veesisaldus. Tuleb aga silmas pidada, et rasu näonahal on ka kasulik, see nimelt kaitseb nahka. Liigne rasu tekibki just päeval, kuna siis tõuseb naha temperatuur, seda põhjustavad nii välised – keskkonnast tulenevad faktorid kui ka vererõhutõus ja hormonaalsed muutused.

Inimesed, kes kannatavad ekseemide ja muude nahahaiguste käes, peaksid öösel kasutama vastavaid kreeme, kuna öösel, kui nahk kaotab vett, võib sügelus ja naha üldine olukord veelgi halveneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles