Kaks peamist põhjust, miks nartsissistid oma partneritega vastikult käituvad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Üks raskemaid asju, mida mõista, on see, et keegi väidab sind armastavat, kuid järgmisel hetkel teeb ta sulle meelega haiget. Kui romantiline suhe nartsissistiga on lõppenud, võivad inimesed olla väga segaduses ja traumeeritudki.

Peas tiirlevad mõtted: me olime ometi ju nii armunud, kuid ometi kohtles ta mind kui nartsu. Ta pettis mind ja alavääristas mind. Ta naeruvääristas mind mu sõprade ees. Kuidas ma suudan iial kedagi usaldada, kui ma seda inimest läbi ei näinud?

Kõik, kelle vastu on nartsissistlik partner vägivaldne olnud, ei suuda mõista, kuidas nad tegid nii suure vea ning mõtisklevad, kuidas seda edaspidi vältida. Hea uudis on see, et nartsissistliku isikuhäirega inimeste käitumine on väga etteennustatav. Nad kordavad pidevalt ühte ja sama suhtemustrit. Vastupidiselt levinud arvamusele pole nartsissistid eriti salakavalad ja nad saadavad pidevalt välja signaale, et nad on nartsissistid. Sul on võimalik need märgid ära õppida ning kui oled aru saanud, et tegemist on nartsissistiga, otsustada, kuidas sa tahad jätkata, kirjutab Psychology Today.

Miks on nartsissistid vägivaldsed?

Kui inimene on nartsissist, on peamiselt kaks põhjust, miks nad muutuvad kõigepealt emotsionaalselt ja halvimal juhul ka füüsiliselt vägivaldseks.

Esiteks on neil väga madal emotsionaalne empaatiavõime. Emotsionaalne empaatia tähendab oskust mõista, mida teine inimene tunneb. See vähendab tõenäosust, et sa tahad teistele haiget teha, sest sa sõna otseses mõttes tunned teise inimese valu. Kui sul aga emotsionaalne empaatiavõime puudub, on sul vähem motivatsiooni pöörata tähelepanu sellele, kuidas sinu sõnad või teod partnerile mõjuvad.

Nartsissistidel on «intellektuaalne empaatiavõime» ilma emotsionaalseta. See tähendab, et nad mõistavad kognitiivsel tasandil, et teevad teisele inimesele haiget. Kuna nad aga ise ei ole võimelised oma põhjustatud valu tundma, on neil ka sellest rohkem ükskõik, kui nad teisele liiga teevad.

Teiseks puudub neil võime näha asju tervikuna. Nad ei suuda täielikult mõista, et nad ise ja teised inimesed on heade ja halbade omaduste kogusumma – mõned omadused teise juures võivad sulle meeldida, teised mitte. Oluline on aga see, et sa suudad aktepteerida, et teine inimene pole täiuslik ning seejuures teda ikka väärtustada, kuna tal on mitmeid positiivseid omadusi. Nartsissistid aga ei suuda hetkel, kui nad on oma partneri peale vihased, frustreeritud või pettunud, alal hoida emotsionaalset sidet, kuid viimane on just põhjus, miks tülihetkel hoiad sa end tagasi ja püüad teisele võimalikult vähe haiget teha. Kui see oskus aga puudub – nagu on nartsissistidega – siis kaovad tülihetkel viimasedki piirid ja nartsissist on valmis partnerile vaimselt ja füüsiliselt haiget tegema.

Tasub meeles hoida, et mitte kõik nartsissistid pole võrdselt vägivaldsed. Nartsissist võib sind igapäevaselt jumaldada ja pjedestaalile tõsta, samas aga sind sõnadega maha teha, kui ta on avastanud, et sa pole täiuslik ega see, keda nad arvasid, et sa oled. Ja on ka nartsissiste, kes on oma partneri vastu füüsiliselt vägivaldsed ning püüavad kontrollida nende iga liigutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles